Сточари и воћари добијају прве информације на прави начин

Пољопривредна стручна служба Ужице је јавности представила два нове публикације: Јабука, шљива, малина – од садње до бербе и Здрава крава, од штале до испаше. Приручници су приређени и објављени према исказаној потреби пољопривредника за додатним информацијама које су језички и стилски најразумљивије.

Приручници представљају јединствену творевину у савременом систему саветодавне подршке. После дужег низа година, ово су први приручници који су по стилу писања и структури у потпуности прилагођени потребама произвођача, нагласио је директор Пољопривредне стручне службе, г-дин Јован Миросављевић. Миросављевић је додао да приручници пружају произвођачима прве информације на прави начин. Уз одговарајућу стручну и саветодавну подршку, доприносе унапређењу знања и праксе произвођача, а тиме и већој продуктивности, бољем квалитету воћарских и сточарских производа и повећању свеукупних прихода. Приручници представљају збирку корисних савета и најпотребнијих знања о узгоју воћа и узгоју говеда и намењени су како почетницима, тако и произвођачима који имају искуства у овим видовима производње.

Тираж приручника Малина, шљива, јабука – од садње до бербе од 5.500 примерака, и приручника Здрава крава, од штале до испаше од 7.000 примерака је одређен према броју газдинстава која се озбиљно и активно баве воћарском и сточарском производњом и информација које су прикупљене теренским радом ове стручне и саветодавне службе. Дистрибуција штампаних приручника пољопривредним газдинствима вршиће се  путем мреже асистената саветодаваца који су, у претходном периоду, ангажовани према уредби Владе Републике Србије. Намера је да се електронска верзија приручника проследи и другим пољопривредним стручним службама у Србији и Министарству пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде како би се његова примена проширила на целокупну територију Републике и допринела свеукупном квалитету воћарске и сточарске производње.

Приручници су публиковани уз подршку Програма развоја приватног сектора (ПСД) који реализује Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, а финансира Швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Г-дин Миросављевић је додао да је ово једна у низу активности које се спроводе у сарадњи са Програмом развоја приватног сектора и најавио отварање прве лабораторије за испитивање земљишта у Златиборском округу као и јачање задругарства у сектору говедарства као резултат сарадње између ПСС Ужице и ПСД програма.

Prilog TV LAV

Ко је на вези

Имамо 96 гостију на мрежи
You are here Актуелно Сточари и воћари добијају прве информације на прави начин