RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Заштита животне средине

Одбор за заштиту животне средине заседао у Бајиној Башти

8. редовна седница овог регионалног тела одржана је у Бајиној Башти, 25. априла 2014. Разлог због чега смо се по други пут у свом трогодишњем постојању седницу одржали у овој општини јесте Почетна конференција пројекта „Без дивљих депонија“, која је тај дан одржана у свечаној сали „Талија“ у граду на Дрини. На овакав начин смо чланству обезбедили присуство једном важном скупу у Региону, који је у потпуности у сагласности са циљевима и областима рада нашег Одбора, али и квалитетнију размену информација о сродним темама, међу актерима у региону.

Опширније...

Рециклажа текстила у Ужицу и Никшићу

Пројекат „Рециклажом текстила до одрживих решења“ са којим су УГ „Женски центар“ из Ужица и УГ „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“ из Никшића, уз подршку РРА „Златибор“, конкурисали код ЕУ донатора, одобрен је за финансирање и почео је са реализацијом 11. априла 2014. године.

Опширније...

Нови корисници SWL пројекта у Ужицу!

Захваљујући несумњивој актуелности теме и свеприсутној потреби за адекватнијим односом према комуналном отпаду, резултати увођења примарне селекције отпада у школама су све видљивији, а позитивне реакције све бројније. Као резултат тога пројекту се, у претходном месецу, прикључило 4 нова корисника. Дом за децу и омладину „Петар Радовановић“, Црвени крст Ужице, Дечији вртић „Полетарац“ и Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице су показали заинтересованост да својим штићеницима и упосленицима омогуће прилику да одвојено сакупљају отпад који као појединци генеришу у свакодневном раду.

Опширније...

Почетна конференција пројекта „Отпад није смеће“

У свечаној сали града Ужица, у четвртак 27. марта 2014. године, одржана је почетна конференција пројекта „Отпад није смеће“, који партнерски реализују град Ужице, општина Чајетина, ЈКП Биоктош из Ужица, КЈП Златибор из Чајетине и Регионална развојна агенција Златибор из Ужица. Ова прилика је послужила за званичну промоцију пројекта који је формално стартовао 3. фебруара и реализоваће се у периоду од годину дана.

Опширније...

Завршна конференција SWL пројекта у Тузли

Након пуних 13 месеци реализације, пројекат се полако приводи крају, а свечана конференција поводом његовог завршетка одржана је 21. марта у Хотелу „Тузла“ у овом граду североисточне Босне и Херцеговине.  Била је то прилика да се учесницима и заинтересованој јавности, предоче најзначајнији ефекти и резултати пројекта, што је и урађено од стране самих актера.

Опширније...

Потписан Меморандум о сарадњи у спровођењу ЕУ Конвенције о пределу

Јуче је у Влади Републике Србије потписан Меморандум о сарадњи у области спровођења Европске конвенције о пределу, чији су циљеви промовисање заштите, управљања и планирања предела. Документ су потписали државни секретар Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Срђан Белиј, државни секретар Министарства културе Дејан Ристић и представници пет акредитованих регионалних агенција Шумадије и Западне Србије.

Опширније...

Eнергетска ефикасност у домаћинствима Златиборске области

Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) наредне 4 године спроводи пројекат под називом „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ вредан 8 милиона евра. Главни партнер на овом пројекту је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Опширније...

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у Програму за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програмa за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење економског и регионалног развоја кроз јачање међуинституционалне сарадње и капацитета АРРА и ЈЛС. Подршка се реализује као суфинансирање дела оправданих трошкова пројеката, а који су усмерени на:

1.  промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ, познавање расположивих фондова и  приоритетних пројеката за финансирање;
2.  умрежавање партнера на билатералном, мултилатералном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње;
3.  унапређење капацитета субјеката регионалног развоја у областима: управљање развојним пројектима, привлачење директних инвестиција и промоција извоза; приступ и повлачење средстава из различитих извора финансирања (ЕУ и други фондови);
4.  подршку за подстицање равномернијег регионалног развоја кроз реализацију међуинституционалних активности и креирање механизама подршке ММСП и предузетницима (кроз прикупљање података о потребама привреде, обраду и анализу података), односно стимулисање пословног удруживања у кластере и индустријске кластере у приоритетним секторима: индустрија машина и опреме, прехрамбена индустрија, дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 212 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Активности Заштита животне средине