RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржане секторске радионице у оквиру израде Плана развоја Златиборске области

Регионална развојна агенција Златибор је, уз подршку консултанта РДЕПР 2 програма, у оквиру процеса израде Плана развоја Златиборске области, реализовала 5 радионица секторских радних група за секторе: развој економије, рурални развој, развој туризма, развој људских ресурса и развој инфраструктуре. Циљ одржаних радионица био је добијање повратних информација са терена од представника релевантних актера развоја Златиборске области, по појединим областима-секторима.

Подсећамо да је процес израде регионалне развојне стратегије  у завршној фази. Регионална развојна агенција Златибор је, као носилац процеса, завршила израду Стратегије социо-економског развоја Златиборске области 2011-2015. чији је текст, тренутно, у фази усаглашавања од стране општинских већа локалних самоуправа Златиборске области. Позитивна мишљења ових тела која сукцесивно пристижу, затим конструктивни коментари и сугестије за унапређење документа, као и одлука Скупштине РРА, дају нам мандат да приступимо завршној фази израде стратешког документа, тј. изради Плана развоја Златиборске области 2011-2015.

Функција овог Плана је да операционализује саму Стратегију и предочи могуће начине њеног спровођења кроз пројекте и програме регионалног карактера, чија ће реализација допринетни испуњењу зацртаних циљева. Обзиром да израда оваквог документа дотиче више економско-друштвених сектора и има политичку димензију, желимо да га урадимо у тесној сарадњи тих сектора и у сагласности са политичким факторима на локалном нивоу. Отуда смо се определили за укључивање стручне јавности у његову припрему, очекујући пуну подршку и помоћ у овом процесу.

Током радионица је, с обзиром на чињеницу да се на националном нивоу још увек нису у потпуности издефинисале улоге када је регионални развој у питању, као и да не постоји посебан, регионални фонд за финансирање регионалних планова развоја, предочен методолошки приступ израде Плана развоја који оставља простор за даљи развој Стратегије, тако што се дефинишу групе регионалних интервенција које ће бити довољно широко постављене да дозволе накнадно рашчлањавање на пројекте, а истовремено довољно фокусиране и сведене да даље разрађују мере до којих се дошло самом Стратегијом.

Из потребе адекватне припреме за израду Плана развоја ЗО, урађена је својеврсна анализа досадашњих предлога регионалних интервенција у пет одабраних сектора, до којих се дошло у претходном периоду, на територији Области. Наиме, реч је о упоредној анализи локалних стратешких докумената на територији Области, као и мноштва секторских анализа које су до сада урађене. Циљ ове активности била је потреба да се у разматрање узму досадашња искуства и предлози, како би се избегло дуплирање посла, а ризици да нешто остане непоменуто свели на минимум.  Након тога уследиле су дискусије у којима су предложене пројектне идеје  разматране са одређене временске дистанце и кроз призму актуелних околности.  На овај начин је извршен осврт на укупно 75 пројектних идеја, до којих се дошло у претодном периоду кроз процес израде Интегративног плана развоја Златиборског округа, из којих ће се црпети материјал за дефинисање регионалних интервенција које ће своје место наћи у Плану развоја ЗО.

Наредни корак овог процеса јесте израда Нацрта Плана развоја, који ће бити урађен током прве половине јуна и прослеђен члановима радних група на коментаре и сугестије. Након повратних информација и њихове интеграције у документ, исти ће бити усаглашаван и са доносиоцима одлука унутар локалних самоуправа ЗО, како би се коначна верзија комплетираног документа (стратешки и плански део) нашла пред скупштинама свих локалних самоуправа Области. На овај начин се жели постићи општи консензус у вези развоја територије и обезбедити одређени ниво извесности реализације Стратегије у наступајућем периоду.

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ДИГИТАЛНОЈ ТРАНСФОРМАЦИЈИ ММСП

Развојна агенција Србије расписује Јавни позив у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину и Меморандумом о разумевању о спровођењу Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП за 2019. годину закљученим са Немачком организацијом за међународну сарадњу (даље: GIZ).

Циљ Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП је да се створи јасна инфраструктура за подршку ММСП у процесу дигиталне трансформације.

Овај процес захтева стратешки приступ, како у анализи постојећег стања, тако и у планирању будућих пословних активности. Један од кључних предуслова за успех и постизање пуног ефекта дигиталне трансформације је увођење нових пословних модела и принципа пословања заснованих на доступним дигиталним алатима.
 

Избор из вести

Унапређење система управљања јавном имовином у Ужицу и Бајиној Башти

Унапређење система управљања јавном имовином у Ужицу и Бајиној Башти кроз програм Еxchange 5

Пројекат “Јавна својина за развој јавног сектора“ допринеће јачању капацитета јединица локалних самоуправа Ужица и Бајине Баште у управљању имовином и и пружању услуга јавне управе грађанима и привреди. Реализација пројектних активности има за циљ унапређење система управљања јавном имовином у складу са потребама грађана и приватног сектора који већ обавља или планира започињање пословне делатности у овим локалним самоуправама.

 

Тренутна посета

Имамо 237 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Стратешко планирање Одржане секторске радионице у оквиру израде Плана развоја Златиборске области