RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржане секторске радионице у оквиру израде Плана развоја Златиборске области

Регионална развојна агенција Златибор је, уз подршку консултанта РДЕПР 2 програма, у оквиру процеса израде Плана развоја Златиборске области, реализовала 5 радионица секторских радних група за секторе: развој економије, рурални развој, развој туризма, развој људских ресурса и развој инфраструктуре. Циљ одржаних радионица био је добијање повратних информација са терена од представника релевантних актера развоја Златиборске области, по појединим областима-секторима.

Подсећамо да је процес израде регионалне развојне стратегије  у завршној фази. Регионална развојна агенција Златибор је, као носилац процеса, завршила израду Стратегије социо-економског развоја Златиборске области 2011-2015. чији је текст, тренутно, у фази усаглашавања од стране општинских већа локалних самоуправа Златиборске области. Позитивна мишљења ових тела која сукцесивно пристижу, затим конструктивни коментари и сугестије за унапређење документа, као и одлука Скупштине РРА, дају нам мандат да приступимо завршној фази израде стратешког документа, тј. изради Плана развоја Златиборске области 2011-2015.

Функција овог Плана је да операционализује саму Стратегију и предочи могуће начине њеног спровођења кроз пројекте и програме регионалног карактера, чија ће реализација допринетни испуњењу зацртаних циљева. Обзиром да израда оваквог документа дотиче више економско-друштвених сектора и има политичку димензију, желимо да га урадимо у тесној сарадњи тих сектора и у сагласности са политичким факторима на локалном нивоу. Отуда смо се определили за укључивање стручне јавности у његову припрему, очекујући пуну подршку и помоћ у овом процесу.

Током радионица је, с обзиром на чињеницу да се на националном нивоу још увек нису у потпуности издефинисале улоге када је регионални развој у питању, као и да не постоји посебан, регионални фонд за финансирање регионалних планова развоја, предочен методолошки приступ израде Плана развоја који оставља простор за даљи развој Стратегије, тако што се дефинишу групе регионалних интервенција које ће бити довољно широко постављене да дозволе накнадно рашчлањавање на пројекте, а истовремено довољно фокусиране и сведене да даље разрађују мере до којих се дошло самом Стратегијом.

Из потребе адекватне припреме за израду Плана развоја ЗО, урађена је својеврсна анализа досадашњих предлога регионалних интервенција у пет одабраних сектора, до којих се дошло у претходном периоду, на територији Области. Наиме, реч је о упоредној анализи локалних стратешких докумената на територији Области, као и мноштва секторских анализа које су до сада урађене. Циљ ове активности била је потреба да се у разматрање узму досадашња искуства и предлози, како би се избегло дуплирање посла, а ризици да нешто остане непоменуто свели на минимум.  Након тога уследиле су дискусије у којима су предложене пројектне идеје  разматране са одређене временске дистанце и кроз призму актуелних околности.  На овај начин је извршен осврт на укупно 75 пројектних идеја, до којих се дошло у претодном периоду кроз процес израде Интегративног плана развоја Златиборског округа, из којих ће се црпети материјал за дефинисање регионалних интервенција које ће своје место наћи у Плану развоја ЗО.

Наредни корак овог процеса јесте израда Нацрта Плана развоја, који ће бити урађен током прве половине јуна и прослеђен члановима радних група на коментаре и сугестије. Након повратних информација и њихове интеграције у документ, исти ће бити усаглашаван и са доносиоцима одлука унутар локалних самоуправа ЗО, како би се коначна верзија комплетираног документа (стратешки и плански део) нашла пред скупштинама свих локалних самоуправа Области. На овај начин се жели постићи општи консензус у вези развоја територије и обезбедити одређени ниво извесности реализације Стратегије у наступајућем периоду.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, на основу Уговора о заједничкој организацији наступа домаћих привредника на 23. Међународном сајму привреде у Мостару, Босна и Херцеговина закљученог дана 24.01.2020. године између Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије и Правила о учествовању на сајму од 26.08.2019. године, заједнички објављују

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ
НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ
у Мостару, Босна и Херцеговина

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем 23. Међународном сајму привреде који ће се одржати у Мостару, Босна и Херцеговина, у периоду од 31. марта до 4. априла 2020. године.
 

Избор из вести

Први заједнички састанак међуопштинске радне групе

Иницијални састанак међуопштинске радне групе, формиране у оквиру ПОРАЛИСТ пројекта на основу Меморандума о разумевању потписаном крајем априла месеца ове године између две суседне прекограничне општине, Пријепоље и Бијело Поље, заказан је за уторак, 17. децембара 2019. године у Пријепољу.
 

Тренутна посета

Имамо 748 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Стратешко планирање Одржане секторске радионице у оквиру израде Плана развоја Златиборске области