RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Пример добре праксе - Етно село Латковац

У оквиру активности подршке унапређењу знања и вештина пружалаца услуга сеоског туризма, ПСД тим је организовао студијску посету за даме које се баве сеоским туризмом: "Пример добре праксе - Етно село Латковац". Циљ путовања је био да на примеру добре праксе и уз интерактивну едукацију, учеснице сагледају могуће начине за унапређење угоститељске услуге: како да у додатну понуду на адекватан начин укључе своје производе и пренета су им искуства о дочеку гостију, уређењу ентеријера и екстеријера, менију и нормативима.

Посета је била намењена искључиво женским особама са искуством у сеоском туризму и потенцијалом да прихвате и примене савете и у будућности утичу на остале пружаоце услуга из свог места. Како би домаћице имале подршку у преношењу знања на остале пружаоце услуга из свог места, туристичке организације општина Ариље, Нова Варош, Пријепоље, Чајетина, града Ужица и Агрономски центар из Прибоја су имали свог представника на овом путовању.

Етно село Латковац је породични бизнис - родитеља са значајним искуством у туризму и три ћерке које су факултетски образоване. Породица Кнежевић је 2006. године одлучила да започне реконструкцију свог засеока, наслеђене дедовине и обновила три куће, од којих је једна стара преко двеста година. Све куће су изграђене од блата, сламе и греда, а засеок је преживео оба светска рата. Радови су завршени 8. јула 2007. године и етно село Латковац је отоврено за туристе, а већ следећи дан је примило прву групу гостију . Свесна снаге маркетинга, породица је упоредо са реконструкцијом радила на интензивној промоцији. 
Извршни директор Етно села Латковац и особа коју смо одабрали као пример даме која се бави сеоским туризмом  је Сања Кнежевић, која је са својих 28 година проглашена за Жену за сва времена, Амбасадорку женског предузетништва и награђена Цветом успеха за жену змаја.

Сања и њени родитељи, Ружица и Драган, су поделили своје искуство са учесницима и открили им тајне свог успеха (са двадесетак лежаја бележе преко 3000 ноћења годишње), а даме из нашег краја су имале прилику да представе себе и своје домаћинство, размене искуства и затраже савете једна од дуге. Први Сањин савет упућен учесницима је да уколико желе да буду успешни морају да имају довољно јасну идеју и постављен циљ, затим дефинишу своју циљну групу, осмисле поруку којом ће кренути у промоцију (при чему би требало ценити снагу интернета) и буду храбри јер само уколико дајете, може вам се вратити. Сви учесници су се сложили и да уколико желите успех, свој посао морате да радите са пуно страсти, енергије и љубави и да понуду усмерите ка жељама гостију, односно потребама тржишта.

Уколико желите да вам се гости враћају, неопходно их је анимирати и организовати додатне садржаје, не водити се логиком - наша природа је најлепша и затрпавати госте нашом  храном и пићем... Током године у Етно селу Латковац Кнежевићи организују велики број манифестација, фестивала, концерата, сликарских колонија, књижевних вечери, радиница (еколошких, оживљавање старих заната, дечијих)... и учествују у организацији манифестација у граду, како би што више подстакли развој туризма. Госте јако привлаче и занимљиве приче, које сваки засеок има у својој историји и које су јак адут у промоцији – Латковац има своју и користи је.

У дворишту етно села је постављена летња позорница, у једној од кућа је отворен етно ресторан, у другој библиотека, у трећој етно дућан. У етно дућану посетиоци могу да купе рукотворине дама из Етно мреже Расина из Крушевца, производе домаће кухиње етно села Латковац, и најважније од свега, у њему се продају сувенири које током радионица у етно селу производе ментално недовољно развијене особе из Александровца и чијом куповином гости помажу рад њиховог Друштва. Сви објекти су уређени једноставно и сведено, у духу традиције и уз савете стручњака.
Даме су изузетно задовољне овом иницијативом, желе да се даље усавршавају и међусобно сарађују и јако су добро оцениле организацију и избор примера добре праксе. Чињеница је да су најчешће жене те које носе причу о туризму у свом домаћинству, а већина их је сада први пут имала прилику да учествује у едукацији. Обично учествују њихови супрузи чија је, како кажу наше даме, у великом броју случајева једина обавеза што се тиче гостију „Драга, стигли гости!“

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину.
 

Избор из вести

Јавни позив за исказивање интереса за учешће у програму сертификације/стандардизације објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard)

Предмет јавног позива

Предмет јавног позива је прикупљање пријава за исказивање интереса за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте на подручју Србије.
Позивају се сви заинтересовани регистровани правни субјекти да доставе своје изјаве о интересу за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard).

 

Тренутна посета

Имамо 248 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Подршка развоју туризма Пример добре праксе - Етно село Латковац