RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

МЕНТОРИНГ ЗА ММСП И ЗАДРУГЕ

Јавни позив за реализацију стандардизоване услуге менторинга објављује се у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2016. години, који се реализује у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС) а преко акредитованих развојних агенција (АРРА) са седиштем у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Руми, Београду, Пожаревцу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, НовомПазару, Нишу, Лесковцу, Зајечару, Крушевцу и Лозници.

 

 

ЦИЉ

Подршка несметаном развоју и смањење броја неуспешних привредних субјеката и задруга.
Процес менторинга одвија се по методологији НАРР (коју је преузела РАС), развијеној у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА). Методологија одређује кораке у процесу у оквиру којег стручно лице-ментор, у директном контакту и раду са оснивачем и/или одговорним лицем привредног субјекта, односно менаџментом/управом задруга, спроводи одређени број сати (од 25 до 50 по кориснику), и то у просторијама корисника. Оснивач и/или одговорно лице привредног субјекта и менаџмент/управа задруга (односно делегирана лица органа управе задруге) и ментор заједно проучавају актуелно пословање, разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој, најважније потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник менторинг услуге припремају план/пројекат развоја.

САДРЖАЈ МЕНТОРИНГ УСЛУГА

▪ Дијагностиковање пословања;
▪ Помоћ у припремању развојних активности/планова/пројеката како би се достигли циљеви привредног субјекта, задруге;
▪ Саветовање и координација за приступање фондовима, новим технологијама, консултантским услугама како би се подстакао развој и унапређење пословања;
▪ Помоћ за припремање кредитних апликација за банке и програме подршке за ММСП и задруге;
▪ Помоћ при имплементацији развојних активности/планова/пројеката;
▪ Помоћ у проналажењу пословних партнера;
▪ Саветовање/коучинг;
▪ Обука;
▪ Упућивање на одговарајуће специјализоване консултанте.

УСЛОВИ ЈАВНОГ ПОЗИВА

Право да учествују у јавном позиву имају:
Микро, мала и средња привредна друштва и предузетници који се баве производњом или пружањем услуга и задруге чија делатност подразумева производњу и занатске услуге, а који испуњавају следеће услове:
▪ већинско домаће приватно власништво, регистровани на територији Републике Србије;
▪ измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
▪ не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију,
и задруге који испуњавају следеће услове:
▪ да им дефинисана претежна делатност у Уговору о оснивању (оснивачки акт) подразумева производњу и занатске услуге (осим примарне пољопривредне производње)
▪ да су измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
▪ да не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију,
Заинтересовани кандидати подносе пријаве у три категорије:
▪ Новоосновани привредни субјекти (привредна друштва и предузетници) - регистровани после 1. марта 2014. године;
▪ Постојећи привредни субјекти - регистровани пре 1. марта 2014. године;
▪ Задруге.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

1. За новоосноване привредне субјекте:
▪ Попуњен образац 1 - пријава;
▪ Извод о регистрацији предузећа/радње (оверена копија);
2. За привредне субјекте који су регистровани пре 1. марта 2014. године:
▪ Попуњен образац 1 - пријава;
▪ Извод о регистрацији предузећа/радње, оверена копија
▪ Потврда надлежне Пореске управе да је предузеће/радња - подносилац захтева, измирио све пореске обавезе у претходној години, као и до датума објављивања јавног позива (оригинал или оверена копија);
▪ Биланс стања, биланс успеха и статистички анекс за 2015. годину, за које овлашћено лице из предузећа/радње мора дати писану изјаву да је сваки од докумената веродостојан и истоветан примерку који је достављен Агенцији за привредне регистре на коначну обраду (изјава потписана и оверена печатом привредног субјекта).
3. За задруге:
▪ Попуњен образац 1 - пријава;
▪ Уверење надлежне пореске управе да је подносилац Пријаве измирио све јавне приходе (порезе и доприносе), које не сме бити издато пре датума објављивања конкурса (оргинал или оверена копија од стране надлежног органа овере);
▪ Биланс стања, биланс успеха и статистички анекс за 2015. годину, за које овлашћено лице из задруге мора дати писану изјаву да је сваки од докумената веродостојан и истоветан примерку који је достављен Агенцији за привредне регистре на коначну обраду ( изјава потписана и оверена печатом задруге).

ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА

Све информације о јавном позиву можете добити од стране АРРА. Листу АРРА можете погледати ОВДЕ.
Пријаве по објављеном јавном позиву подносе се надлежној АРРА.
За додатне информације можете се обратити Развојној агенцији Србије, позивом на телефон 011/3398 510 или путем електронске поште на адресу ана.зегарац@рас.гов.рс.

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЈЕ ДО 21.06.2016. ГОДИНЕ.

Конкурсну документацију можете преузети овде.

Избор из конкурса

Обуке запослених у јавном сектору за процену вредности јавне имовине

У оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", у понедељак и уторак, 24. и 25. фебруара 2020. године, у просторијама скупштинске сале општине Бајина Башта, биће организован први сет обука запослених у локалној самоуправи и јавним предузећима Бајине Баште за процену рачуноводствене вредности јавне имовине.

 

Избор из вести

Фонд за развој Републике Србије је донео одлуку о мировању обавеза (мораторијуму).

Обавештавају се сви корисници кредита који су у редовној отплати и којима ануитети доспевају у 2020. години, а који НЕ ЖЕЛЕ ДА КОРИСТЕ мировање доспелих обавеза, да изјаву о редовном обрачуну ануитета морају да доставе на мејл :  moratorijum@fondzarazvoj.rs, најкасније до 15.04.2020. године.

Корисницима кредита којима у периоду мировања ( до 30.09.2020. године) доспева последњи ануитет, а кредит је обезбеђен гаранцијом банке, доспеће последњег ануитета помера се на 31.12.2020. године, уколико корисници кредита обезбеде продужење рока важења гаранције до 31.01.2021. године. Нова гаранција или анекс постојеће гаранције са наведеним новим доспећем мора бити достављена Фонду најкасније 15 дана пре датума доспећа гаранције. У супротном, у случају неплаћања обавеза,  Фонд ће о доспећу, активирати постојећу гаранцију.

 

Тренутна посета

Имамо 274 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси МЕНТОРИНГ ЗА ММСП И ЗАДРУГЕ