RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА, ПРЕДУЗЕТНИКА И КЛАСТЕРА

Развојна агенција Србије расписала је 27.04.2016. године Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години (даље: Програм). Овај програм имплементира Развојна агенција Србије (даље: РАС) у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама.

 


Средства из Програма намењена су за суфинансирање трошкова пружаоца услуга за следеће активности:
•    Нови дизајн производа и амбалаже;
•    Побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса;
•    Побољшање постојећих и развој нових производа намењених страним тржиштима;
•    Тестирање нових производа;
•    Учешће на међународним сајмовима у иностранству;
•    Испитивање страног тржишта.
Напомена: Велика предузећа и кластери могу конкурисати само за две врсте активности:
•    Учешће на међународним сајмовима у иностранству;
•    Испитивање страног тржишта.
Привредни субјекат или кластер може поднети само један захтев за доделу бесповратних средстава.
Право на доделу средстава имају микро, мала, средња и велика предузећа и предузетници, који кумулативно испуњавају следеће услове:
•    да је претежна делатност привредних субјеката производња или прерада (испуњеност овог услова ће се проверавати на основу шифре делатности под којом је привредни субјекат регистрован у АПР. Изузетно, у случају да се претежна шифра привредног субјекта односи на делатности које су искључене овим програмом, а привредни субјекат обавља и производну делатност, потребно је да достави образложење из кога се види да је сврха овог програма у складу са природом додатне  делатности коју привредни субјекат такође обавља, а која није искључена овим програмом. На основу тога ће Комисија за оцењивање и избор захтева за доделу бесповратних средстава ценити испуњеност овог услова);
•    да су регистровани на територији Републике Србије и да су у већинском домаћем приватном власништву;
•    да су основани не касније од 25. априла 2014. године;
•    да успешно послују претходне две године;
•    да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства претходне две године;
•    да су измирили обавезе по основу пореза и доприноса;
•    да у претходној и овој години нису по истом основу користили подстицајна средства других државних институција и институција Аутономне покрајине Војводина.
Право на доделу средстава имају кластери који кумулативно испуњавају следеће услове:
•    да су уписани у Регистар удружења у складу са важећим Законом;
•    да су основани не касније од 25. априла 2015. године;
•    да имају најмање 12 активних чланова (најмање девет привредних друштава и предузетника и три институције за подршку: носиоце иновационе делатности према Закону о иновационој делатности, образовне или друге институције);
•    да имају за чланове минимум 60% микро, малих и средњих предузећа и предузетника и бар једну научно-истраживачку организацију;
•    да нису у стечајном поступку или поступку ликвидације;
•    да имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
•    да су предузећа, чланови кластера, учесници на пројекту, регистрована на територији Републике Србије и да су у већинском домаћем приватном власништву;
•    да су поднели захтев са потребном документацијом у складу са наменом средстава;
•    да предузећа, чланови кластера, нису у тешкоћама према дефиницији привредног субјекта у тешкоћама;
•    да у овој години нису по истом основу користили подстицајна средства других државних институција и институција Аутономне покрајине Војводине.
Средства се не могу користити за програме који се реализују у:
•    војној и дуванској индустрији;
•    трговини;
•    примарној пољопривредној производњи;
•    финансијском сектору;
•    сектору услуга које нису предмет међународне трговине;
•    организацији игара на срећу и лутрија.

Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 1.000.000,00 динара за привредна друштва и предузетнике у зависности од активности, док се за кластере средства додељују у износу од 100.000 до 2.000.000,00 динара. За учешће на сајмовима привредним друштвима ће се додељивати средства у износу до 600.000,00 динара ако нису до сада извозили, односно до 1.000.000,00 динара уколико већ извозе. РАС ће на основу уговора са корисником средстава рефундирати износ до 50% од укупног износа оправданих трошкова пројекта без ПДВ-а. Средства ће бити рефундирана привредном субјекту након завршетка пројекта и достављања извештаја и доказа о завршеним активностима.

Јавни позив ће трајати до утрошка средстава.
Сви пратећи обрасци доступни су у и на сајту Година Предузетништва 2016 www.godinapreduzetnistva.rs и у штампаном облику у АРРА, а за све додатне информације можете се обратити Агенцији, на број телефона: 011/33 98 510 или на адресе: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом акредитованим регионалним развојним агенцијама, са назнаком: Пријава на јавни позив за учешће по Програму подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години. Листу Акредитованих регионалних развојих агенција погледајте ОВДЕ.

Пратећа документација:

Упутство за реализацију програма подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години

Образац И - Кластери

Образац ИИ - Кластери

Образац ИИИ - Кластери

Образац ИВ - Кластери

Образац В1 - Кластери

Образац В2 - Кластери

Образац В3 - Кластери

Образац И - Привредна друштва и предузетници

Образац ИИ - Привредна друштва и предузетници

Образац ИИИ - Привредна друштва и предузетници

Образац ИВ - Привредна друштва и предузетници

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РОБНИХ МАРКИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА „PLMA CHICAGO“ У ЧИКАГУ, САД

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије по први пут организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на међународном сајму робних марки „PLMA CHICAGO“ који се одржава у Чикагу, САД, у периоду од 15. до 17. новембра 2020. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.
 

Избор из вести

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији

Основне информације о организацији националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године за сваку календарску годину, тако што се почетком године објави почетак, а у периоду април-новембар врше се обуке и провере достигнутог нивоа такмичарских тимова. Финале са шест најбоље пласираних трочланих тимова одржава се, по традицији,  22. децембра, од 20.00 h, у директном преносу на РТС-у.
Иноватори из Републике Српске укључени су од 2007. године у јединствени систем такмичења за обе српске државе.
Носилац Такмичења је ресорно министарство науке Републике Србије, у коме је по замисли координатора, оно и успостављено крајем 2004. године. У реализацију, у одређеним фазама, укључени су и ресорно министарство науке  Републике Српске, Привредне коморе Србије и Републике Српске, Фонд за иновациону делатност, Завод за интелектуалну својину, Стална конференција градова и општина, Новосадски сајам и Београдски сајам. Званични медијски партнер, је РТС, док РТВ, РТРС, као и сви други медији са националном, регионалном или локалном фреквенцијом, пружају подршку реализацији читавог пројекта.

 

Тренутна посета

Имамо 493 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА, ПРЕДУЗЕТНИКА И КЛАСТЕРА