RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

2. седница Радне групе за биомасу

Непуних месец дана од конституисања, Радна група за биомасу Златиборске области је одржала 2. редовну седницу у Хотелу Пожега у Пожеги. Седница је одржана након завршетка другог дана Конференције „Разговори о животној средини и климатским променама“ коју је организовала Београдска отворена школа.
Намера нам је била да члановима Радне групе омогућимо прилику да чују примере добре праксе из ових области, посебно јер су тесно везани за тему дрвне биомасе. Излагања Александра Мацуре из РЕС Фондације, Мирка Поповића из БОШ-а, Горана Васића, директора Гаранцијског фонда АП Војводине, Жељка Зечевића из Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас и Саше Василића, председника Скупштине општине Прибој, истовремено и председника наше Радне групе, била су више него добар увод за седницу која је уследила.

Чланство је разматрало измене и допуне Закона о шумама, које су недавно ступиле на снагу, а које у значајној мери мењају ситуацију у овој области на боље. Стога је било веома важно да се чланство са њима упозна и о њима продискутује. Поред овога, Радна група је разматрала и донела закључак да се релевантним и ресорним органима Републике Србије упути захтев/предлог да у буџету Републике Србије за 2016. годину предвиде финансијски подстицај за локалне самоуправе које планирају реализацију пројеката искоришћења дрвне биомасе у системима даљинског грејања. Захтев је формулисан на самој седници и као такав ће бити прослеђен на релевантне адресе што је пре могуће.

На седници је договорено да се Регионални догађај који је планиран у оквиру BioEn пројекта одржи 17. децембра на Златибору. Наредно заседање Радне групе је предвиђено за јануар 2016. године.

Агенду седнице можете погледати овде.

Радна група је основана у складу са одлуком Одбора за заштиту животне средине Златиборске области, донетом на последњем заседању одржаном на Златару, почетком године. Сама конститутивна седница је организована у склопу пројекта „Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области“ који реализује РРА Златибор уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ.

Избор из конкурса

Програм интернационализације МСП у 2019. години

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирања Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.
 

Избор из вести

Стратегија отварања приватних шума у Ужицу и Бајиној Башти

Након вишемесечног рада, у оквиру треће фазе БиоЕн пројекта, завршена је и публикована "Стратегија отварања приватних шума у Ужицу и Бајиној Башти". Документ је урађен од стране шумарских инжењера Ђорђа Марића и Сава Бешлића, са намером да постојећим удружењима шумовласника и њиховим члановима, као и онима који планирају да иста оснују, приближи проблематику недовољне отворености шума и понуди начине за њено ублажавање, који се превасходно тичу изградње и/или реконструкције шумских путева. Документ је за огледну територију узео подручје општина Ужице и Бајина Башта, са фокусом на три најшумовитије катастарске општине - Заовине, Кремна и Мокру Гору.

 

Тренутна посета

Имамо 151 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине 2. седница Радне групе за биомасу