RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

2. седница Радне групе за биомасу

Непуних месец дана од конституисања, Радна група за биомасу Златиборске области је одржала 2. редовну седницу у Хотелу Пожега у Пожеги. Седница је одржана након завршетка другог дана Конференције „Разговори о животној средини и климатским променама“ коју је организовала Београдска отворена школа.
Намера нам је била да члановима Радне групе омогућимо прилику да чују примере добре праксе из ових области, посебно јер су тесно везани за тему дрвне биомасе. Излагања Александра Мацуре из РЕС Фондације, Мирка Поповића из БОШ-а, Горана Васића, директора Гаранцијског фонда АП Војводине, Жељка Зечевића из Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас и Саше Василића, председника Скупштине општине Прибој, истовремено и председника наше Радне групе, била су више него добар увод за седницу која је уследила.

Чланство је разматрало измене и допуне Закона о шумама, које су недавно ступиле на снагу, а које у значајној мери мењају ситуацију у овој области на боље. Стога је било веома важно да се чланство са њима упозна и о њима продискутује. Поред овога, Радна група је разматрала и донела закључак да се релевантним и ресорним органима Републике Србије упути захтев/предлог да у буџету Републике Србије за 2016. годину предвиде финансијски подстицај за локалне самоуправе које планирају реализацију пројеката искоришћења дрвне биомасе у системима даљинског грејања. Захтев је формулисан на самој седници и као такав ће бити прослеђен на релевантне адресе што је пре могуће.

На седници је договорено да се Регионални догађај који је планиран у оквиру BioEn пројекта одржи 17. децембра на Златибору. Наредно заседање Радне групе је предвиђено за јануар 2016. године.

Агенду седнице можете погледати овде.

Радна група је основана у складу са одлуком Одбора за заштиту животне средине Златиборске области, донетом на последњем заседању одржаном на Златару, почетком године. Сама конститутивна седница је организована у склопу пројекта „Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области“ који реализује РРА Златибор уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ.

Избор из конкурса

Јавни позив - Програм подршкe интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз Програм подршке интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству, обезбеђује институционалну подршку малим и средњим предузећима, која су извозно оријентисана и која желе да повећају обим своје спољнотрговинске размене.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 268 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине 2. седница Радне групе за биомасу