RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Биомаса и привредни сектор – радионица у Бајиној Башти

О одрживој употреби биомасе и логистичким центрима за исту, разговарали смо са представницима дрво-прерађивачке индустрије, у простору Националног парка Тара у Бајиној Башти, 10. септембра 2015. Радионица је заједнички организована са пројектом „Одрживи регионални ланац снабдевања за дрвну биомасу – BioRES“ који на простору Златиборске области такође спроводи своје пројектне активности.

Имајући у виду чињеницу да су BioEn и BioRES пројекти сродни, како темом коју третирају, тако и територијом коју покривају, сматрали смо да ће заједничка организација допринети квалитетнијем и ефикаснијем раду. И нисмо се преварили. Са реномираним представницима дрво-прерађивачке индустрије, као и предствницима Националног парка и локалне самоуправе, било је више него корисно разменити информације, искуства и нова сазнања у овој, више него актуелној теми. Степен њиховог учешћа у дискусији, као и мноштво корисних повратних информација прави је показатељ да смо успели у својој намери – да окупимо релевантне субјекте у области производње дрвне биомасе, да им представимо пројектне активности, да чујемо њихово мишљење и став и на крају да обезбедимо њихову партиципацију у спровођењу наредних активности.

Посебно интересантан део презентације односио се на причу о успостављању трговинско-логистичких центара за биомасу у Србији, од којих ће један извесно бити лоциран у овој општини Западне Србије. Ову активност су детаљније појасниле колеге из SERBIO-a (Национална асоцијација за биомасу), који спроводи BioRES пројекат: Зорица Глуваков и Војислав Милијић, док је Слободан Јеротић, екстерни консултант ангажован од стране РРА Златибор кроз BioEn пројекат, говорио о: моделу уговарања снабдевања, концептима котларница са котловима за сагоревање биомасе, моделима финансирања и cost-benefit анализи.

Агенду скупа можете погледати овде.

Радионица је одржана као део пројекта „Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области“ који реализује РРА Златибор уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ.

Избор из конкурса

КОНКУРС ЗА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ОПШТИНИ ПРИЈЕПОЉЕ У 2021.ГОДИНИ (КОНКУРС ЈЕ ПРОДУЖЕН)

КОНКУРС ЈЕ ПРОДУЖЕН ДО 31. ОКТОБРА

У складу са уговором о сарадњи број 301/21 од 07.06.2021.године закљученим између локалне самоуправе Пријепоље, Фондације Ана и Владе Дивац и Регионалне развојне агенције Златибор, а уз техничку подршку УСАИД Програма за конкурентну привреду, Регионална развојна агенција „Златибор“ доо расписује:

 

КОНКУРС ЗА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ОПШТИНИ ПРИЈЕПОЉЕ У 2021.ГОДИНИ


Конкурсом је планирана подршка пољопривредницима који се баве производњом и прерадом хране. Укупна расположива средства по овом конкурсу су 2.850.000,00 динара. На конкурс могу да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства и то за постицаје за набавку:

- Нове опреме и механизације потребне за биљну и сточарску производњу и прераду пољопривредних производа

- Сертификованог садног материјала

 

Избор из вести

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

У оквиру

Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде

Јавни позив за спровођење пакета услуга за младе и жене предузетнице објављује се у складу са Програмом стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде, који се реализује преко Развојне агенције Србије и акредитованих регионалних развојних агенција (у даљем тексту: Програм ССУ за ММСПП).

 

 

Тренутна посета

Имамо 176 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Биомаса и привредни сектор – радионица у Бајиној Башти