RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ЗАВРШНА КОНФЕРЕЦИЈА ПРОЈЕКТА ЕУМЕТАЛ 2

Завршна конференција пројекта “Повећање конкурентности малих и средњих предузећа и јачање прекограничних веза у металској индустрији – ЕУМЕТАЛ 2” одржана је  у Ужицу, на Малој сцени Народног позоришта, у четвртак 20. новембра 2014. године. Детаљну Агенду скупа можете погледати овде.

На самој конференцији били су присутни сви главни актери учесници у пројекту, представници малих и средљих предузећа, представници локалних  самоуправа, удружења, представник Националне агенције за регионални развој, као и представник оперативних структура, шеф Заједничког техничког секретаријата, који су се и обратили скупу.

Конференција је имала за циљ да упозна присутне са оствареним резулататима  на пројекту који је реализован 21 месец. Такође,  свечано су уручени сертификати радницима  који су успешно завршили 5 модула обука у организацији Техничке школе у Пожеги, а која је резултат пројектних активности.

У уводном делу конференције поздравне и речи добродошлице упутио  је испред града домаћина господин Милан Витић, члан градског већа задужен за привреду, који је говорио о металском  сектору  као окосници развоја привреде Златиборског округа.

„Присуство на међународним сајмовима у Хановеру и Паризу за предузећа металског комплекса укључених у пројекат ЕУМЕТАЛ 2 било је од изузетног значаја јер је то одлична прилика за успостављање контаката са потенцијалним партнерима, финансијским институцијама, као и промоцију производа и услуга“- истакао је председник општине Пожега, господин Милован Мићовић.
Посебан акценат стављен је на програм прекогранипчне сарадње Србије Босне и Херцеговине.  О смањивању негативних ефеката границе као административне , правне и физичке  баријере једног подручја, о потребама партнерства и сарадње излагао је господин Немања Нешић, шеф Заједничког техничког секретаријата.

Веома битно је да фирме препознају значај и потребу да се удружују и да зајенички наступају на  међународним тржиштима. Регистрацијом кластера металске  индустрије Западне Србије WEST METAL GROUP обезбеђена је одрживост пројекта.  Национална агенција за регионални развој сваке године подржава  кластерске иницијативе истакао је  Владимир Јовановић, помоћник директора Наицоналне агенције за регионални развој и нагласио да ће финансијска подршка бити омогућена за овај новонастали кластер.

Одговоре на питања какве су шансе и перспективе када је реч о кластерском удруживању, шта учинити да се створе основе за одрживост пројеката и наставе активности на унапређењу металског сектора чули смо кроз призму властитих искустава од  представника кластера металске  индустрије Западне Србије  господина Милоша Јанковића. 

Иначе, пројекат Повећање конкурентности МСП и унапређење прекограничне сарадње  у металској индустрији – ЕУМЕТАЛ 2 реализован је  у оквиру ЕУ прекограничног  програма Србија – Босна и Херцеговина. Пројекат је имао за циљ да помогне развој малих и средњих предузећа из металопрерађивачког сектора у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине. Укупна вредност пројекта је 365.432 еура. Носиоци пројекта су Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА д.о.о. и Регионална развојна агенција Златибор д.о.о. Ужице. Партнери на пројекту су Министарство привреде кантона Сарајево (БиХ) и Националана агенција за регионални развој (РС).

Презентацију о достигнућима и резултатима пројекта можете погледати овде.

Презентацију кластера металске  индустрије Западне Србије овде.

ТВ прилог можете погледати овде.

 

 

 

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГ

JАВНИ ПОЗИВ

ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГ

Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга објављује се у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и задругама, а у циљу пружања подршке несметаном развоју и смањења броја неуспешних привредних субјеката и задруга, кроз пружање свеобухватне и благовремене подршке корисницима.
 

Избор из вести

БЕСПЛАТНА УСЛУГА МЕНТОРИНГА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

БЕОГРАД, 21. мај 2020. године: Развојна агенција Србије (РАС) је расписала Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, који се објављује у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Јавни позив је отворен до 3. јула 2020, укупан буџет износи 6.000.000,00 динара, а крајњих рок завршетка пројекта је 31. децембар 2020.

Циљ пројекта јесте да се привредним субјектима пружи сва могућа подршка за развој и даљи напредак, и да се смањи број привредних субјеката и задруга које неуспешно послују у Србији. 
 

Тренутна посета

Имамо 556 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој ЗАВРШНА КОНФЕРЕЦИЈА ПРОЈЕКТА ЕУМЕТАЛ 2