RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Ј А В Н И П О З И В

Ј А В Н И   П О З И В

за  учешће у Програму доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2014. години селектованим у фази избора корисника Пројекта подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији

Пројекат подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (даље: Пројекат) спроводе Сједињене Америчке Државе, преко Мисије Америчке агенције за међународни развој (USAID) у Србији, и Влада Републике Србије, преко Националне агенције за регионални развој (у даљем тексту: Национална агенција)и акредитованих регионалних развојних агенција из Ужица, Краљева, Лесковца и Новог Пазара.

Општи циљ Пројекта је унапређење развоја сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетништва, повећање продаје, унапређење извоза и креирање нових радних места у следећим секторима:

•    агробизнис (нпр. прерада млека, меса и поврћа),
•    текстилна индустрија (нпр. производња одеће  и обуће) и
•    лака индустрија (нпр. дрво-прерађивачка индустрија (претежно столарија), алуминијумска столарија, израда намештаја и опреме за кухиње и купатила),

у 12 општина јужне и југозападне Србије (Врање, Лесковац, Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош).

Основни циљ Програма доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2014. години селектованим у фази избора корисникаПројекта подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (даље: Програм) је  повећање продуктивности и конкурентности привредних субјеката  повезивањем у кластере, као и јачање сарадње малих и средњих предузећа и предузетника са научно-истраживачким организацијама.

Право на коришћење бесповратних средстава имају удружења/кластери,односно правнa лица која управљају овим удружењима/кластерима и која су одговорна за управљање пословним простором, објектима и активностима удружења/кластера у погледу њиховог коришћења и приступа, а којисуселектовани у фази избора корисника Пројекта у оквиру циљне групе удружења/кластери у складу са циљевима Пројекта, односно са којима је Национална агенција потписала Споразум о сарадњи у оквиру пројекта „Подршка развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији“  и којиимајуизмиренеобавезепоосновупореза и доприноса.

Пројектне активности које су предмет финансирања су:

1)    активности повезивања чланица: развој заједничке визије и циљева - стратешких и оперативних и развој стратешких докумената, успостављање унутрашње структуре, анализа потреба за обукама, размена информација,  маркетинг кластера и региона, помоћ при инвестирању, информације о тржишту, тражење партнера, подршка повезивању у ланцe добављача, међународне мреже;
2)    организација програма усавршавања, специјализованих обука, радионица за упознавање са техничким прописима који се примењују на тржишту ЕУ релевантним за област пословања кластера;
3)    организација семинара и конференција којима се подстиче размена знања, повезивање чланова кластера и промоција кластера;
4)    развој заједничких услуга кластера (заједничко истраживање тржишта, заједнички наступ на тржишту, координирана набавка, приступ финансијама);
5)    израда и/или реализација заједничких иновативних пројеката који се односе на развој нових или знатно побољшаних производа, процеса или услуга;
6)    израда и испитивање прототипа и новог дизајна производа и амбалаже, увођење и тестирање новог процеса производње и
7)    заштита интелектуалне својине, откуп права на патент и патентну документацију.

За тачке од 5) до 7) оправдани трошкови покривају: трошкове особља (истраживачи, техничари и друго помоћно особље) у мери у којој раде на пројекту; трошкове инструмената и опреме у обиму у коме се користе за пројекат; трошкове уговорних истраживања, техничког знања и патената који су купљени или лиценцирани од трећих лица по тржишним ценама, уколико је трансакција извршена у конкурентним условима, као и трошкове саветодавних и сличних услуга уколико се користе искључиво за делатност истраживања; додатне режијске трошкове настале директно као резултат истраживачке делатности; друге оперативне трошкове пословања, укључујући трошкове материјала, потрошне робе и  производа насталих директно као резултат истраживачке делатности. Овим програмом се не финансирају трошкови учешћа на међународним сајмовима, било у својству излагача или посетиоца сајма, као ни  остале активности везане за сајамске догађаје.
Удружења/кластери подносе само један захтевза доделу бесповратних средстава, у оквиру кога могу конкурисати за један или више пројеката, који су у складу са визијом и стратегијом рада кластера коју су усвојиле све чланице, као и са оперативним планом за текућу годину.
У реализацији пројектних активностиje обавезно да учествују минимум два члана удружења/кластера.

Средства расположива у оквиру овог Програма додељују се удружењима/кластерима и намењена су за учешће у финансирању до 80% оправданих трошкова пројектних активности, без пореза на додату вредност. Преостали износ средстава удружења/кластери не могу финансирати из средстава Националне агенције за регионални развој, а по основу неког другог програма који Национална агенција реализује.
Расположива средства за реализацију Програма износе 1.620.000,00 РСД.

Средства ће бити додељена удружењу/кластеру у складу са оствареним бројем бодова на ранг листи, по основу дефинисаних критеријума, а износ додељених средстава по пројекту зависиће од квалитета поднетих пројеката, висине појединачних захтева, као и броја поднетих пројеката, а у оквиру програмског буџета.

Средствима из Програмаћесесуфинансиратисвепројектнеактивностикојесузапочетенакон17. октобра2014. године.
Крајњирокзареализацијуодобренихпројекатаје15. мај2015. године.

Рок за подношење пријава је 31.октобар2014. године.

Програм, пријава и други пратећи обрасци доступни су на електронским странама Националне агенције на адреси www.psd.narr.gov.rs и акредитованих регионалних развојних агенција ангажованих на Пројекту, као и у штампаном облику у акредитованим регионалним развојним агенцијама ангажованим на Пројекту.

За детаљније информације можете се обратити акредитованим регионалним развојним агенцијама, чији контакти су дати у даљем тексту.

Пријаве се подносе лично или препорученом поштом одговарајућој акредитованој регионалној развојној агенцији која је ангажована на Пројекту, према подручју, и то:
1.    Регионална развојна агенција Санџака „SEDA“ д.о.о. Нови Пазар; 7. јула бб, 36300 Нови Пазар; тел: 020/332-700 ; 317-551; e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; www.seda.org.rs;за подручје града Новог Пазара и општина Тутин и Сјеница;
2.    Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа д.о.о. Лесковац; Пана Ђукића 42, 16000 Лесковац; тел: 016/315-0115; e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; www.centarzarazvoj.org;за подручје градова Лесковца и Врања и општинаМедвеђа, Прешево и Бујановац;
3.    Регионална развојна агенција - Златибор д.о.о.Ужице; Петра Ћеловића бб, 31000 Ужице; тел: 031/523-065; 510-098; e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; www.rrazlatibor.rs;  за подручје општине Прибој, Нова Варош и Пријепоље.

Kонкурсну документацију можете преузети овде.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:


1.      БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
2.      PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд

3.      ERSTE BANK А.Д. Нови Сад

4.      EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд

5.      CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
6.      ХАЛКБАНК, Београд
1.      RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд

2.      UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 236 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси Ј А В Н И П О З И В