RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Јавни позив за учешће у Програму доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2014. години у оквиру Пројекта

Рок за пријаву: уторак, 09. септембар 2014.

Пројекат подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (даље: Пројекат) спроводе Сједињене Америчке Државе, преко Мисије Америчке агенције за међународни развој (USAID) у Србији, и Влада Републике Србије, преко Националне агенције за регионални развој (у даљем тексту: Национална агенција) и акредитованих регионалних развојних агенција из Ужица, Краљева, Лесковца и Новог Пазара.

Општи циљ Пројекта је унапређење развоја сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетништва, повећање продаје, унапређење извоза и креирање нових радних места у следећим секторима:

агробизнис (нпр. прерада млека, меса и поврћа),
текстилна индустрија (нпр. производња одеће  и обуће) и
лака индустрија (нпр. дрво-прерађивачка индустрија (претежно столарија), алуминијумска столарија, израда намештаја и опреме за кухиње и купатила),

у 12 општина јужне и југозападне Србије (Врање, Лесковац, Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош).

Основни циљ Програма доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2014. години у оквиру у оквиру Пројекта подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (даље: Програм) је  повећање продуктивности и конкурентности привредних субјеката  повезивањем у кластере, као и јачање сарадње малих и средњих предузећа и предузетника са научно-истраживачким организацијама.

Право на коришћење бесповратних средстава имају удружења/кластери, односно правнa лица која управљају овим удружењима/кластерима и која су одговорна за управљање пословним простором, објектима и активностима удружења/кластера у погледу њиховог коришћења и приступа, а који су селектовани у фази избора корисника Пројекта у оквиру циљне групе удружења/кластери у складу са циљевима Пројекта, односно са којима је  Национална агенција потписала Споразум о сарадњи у оквиру пројекта „Подршка развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији“  и који имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса.

Пројектне активности које су предмет финансирања су:

активности повезивања чланица:- интерно повезивање чланица (развој заједничке визије и циљева - стратешких и оперативних, успостављање унутрашње структуре, анализа потреба за обукама, размена информација, заједничко истраживање тржишта, координирана набавка);- екстерно повезивање (маркетинг кластера и региона, помоћ при инвестирању, информације о тржишту, тражење партнера, подршка повезивању у ланцe добављача, међународне мреже);- привлачење нових чланова;
организација програма усавршавања, специјализованих обука, радионица за упознавање са техничким прописима који се примењују на тржишту ЕУ релевантним за област пословања кластера;
организација семинара и конференција којима се подстиче размена знања, повезивање чланова кластера и промоција кластера;
развој заједничких услуга кластера (заједничко истраживање тржишта, заједнички наступ на тржишту, координирана набавка, помоћ при  инвестирању, информације о тржишту, тражење партнера, подршка повезивању у ланцe добављача, међународне мреже, приступ финансијама);
израда студија изводљивости и друге пројектно техничке документације за заједничке инфраструктурне пројекте;
израда и/или реализација заједничких иновативних пројеката који се односе на развој нових или знатно побољшаних производа, процеса или услуга;
израда и испитивање прототипа и новог дизајна производа и амбалаже, увођење и тестирање новог процеса производње и
заштита интелектуалне својине, откуп права на патент и патентну документацију.

Удружења/кластери подосе само један захтев за доделу бесповратних средстава, у оквиру кога могу конкурисати за један или више пројеката, који су у складу са визијом и стратегијом рада кластера коју су усвојиле све чланице, као и са оперативним планом за текућу годину. У реализацији пројектних активности je обавезно да учествују минимум два члана кластера.

Средства расположива у оквиру овог Програма додељују се удружењима/кластерима и намењена су за учешће у финансирању до 80% оправданих трошкова пројектних активности, без пореза на додату вредност. Преостали износ средстава удружења/кластери не могу финансирати из средстава Националне агенције за регионални развој, а по основу неког другог програма који Национална агенција реализује.

Расположива средства за реализацију Програма износе 1.620.000,00 РСД.Средства су намењена удружењима/кластерима корисницима Пројекта, при чему ће бити финансиран минимум по један поднети пројекат удружења/кластера подносиоца пријаве, који испуњава Програмом дефинисане услове, а остатак средстава ће бити расподељен за пројекте према броју бодова на ранг листи, оствареном по основу дефинисаних критеријума. Износ додељених средстава по пројекту зависиће од квалитета поднетих пројеката, висине појединачних захтева, као и броја поднетих пројеката, а у оквиру програмског буџета.

Средствима из Програма ће се суфинансирати све пројектне активности које су започете након 22. августа 2014. године.Крајњи рок за реализацију одобрених пројеката је 30. април 2015. године.

Рок за подношење пријава је 9. септембар 2014. године.

Програм, пријава и други пратећи обрасци доступни су на електронским странама Националне агенције на адреси www.psd.narr.gov.rs и акредитованих регионалних развојних агенција ангажованих на Пројекту, као и у штампаном облику у акредитованим регионалним развојним агенцијама ангажованим на Пројекту.

За детаљније информације можете се обратити акредитованим регионалним развојним агенцијама, чији контакти су дати у даљем тексту.
Пријаве се подносе лично или препорученом поштом одговарајућој акредитованој регионалној развојној агенцији која је ангажована на Пројекту, према подручју, и то:

Регионална развојна агенција Санџака „SEDA“ д.о.о. Нови Пазар; 7. јула бб, 36300 Нови Пазар; тел: 020/332-700; 317-551; e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; www.seda.org.rs; за подручје града Новог Пазара и општина Тутин и Сјеница;
Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа д.о.о. Лесковац; Пана Ђукића 42, 16000 Лесковац; тел: 016/315-0115; e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; www.centarzarazvoj.org;  за подручје градова Лесковца и Врања и општина Медвеђа, Прешево и Бујановац.

Образце и конкурсну документацију можете преузети овде.

 

 

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 247 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси Јавни позив за учешће у Програму доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2014. години у оквиру Пројекта