RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Зелени форум на тему воде одржан у нашем региону

„Изазови одрживом развоју – управљање водама и енергетским ресурсима у југозападној Србији“ назив је Форума одржаног 13. фебруара 2014. у Ужицу (хотел „Златиборска ноћ“ Бела Земља). Пројектни тим ConSENSus на челу са Београдском отвореном школом и Архус центром из Крагујевца, РРА Златибор, IDA Краљево, Удружење „Пријатељи Бродарева“ и Удружење „Бог чува Рзав“ организовали су Зелени форум на тему управљања водама, као приоритетно важну за Србију у процесу њеног приступања Европској унији.

Управљање водама и употреба водних ресурса за производњу енергије су области од приоритетног значаја за Републику Србију. У процесу приступања Европској унији процењено је да ће усклађивање са правним тековинама ЕУ у области управљања водама бити изузетно захтеван процес, у финансијском и административном смислу. Производња енергије као и изградња и одржавање система за снабдевање пијаћом водом отварају бројна питања везана за очување природних вредности, заштиту животне средине, јавно здравље али и друштвене односе у локалним заједницама.  Због тога је неопходно да одлуке које се доносе у овој осетљивој области буду засноване на отвореном и сарадничком дијалогу свих заинтересованих страна, утемељене на претходној анализи  различитих опција, стручно образложене и јасно представљене грађанима. Једино тако омогућавамо да донете одлуке буду у интересу свих грађана, а да негативни ефекти по животну средину буду избегнути или умањени у највећој могућој мери.

Зеленим форумом смо желели да кроз разговор између предствника локалних самоуправа, организација цивилног друштва, стручне јавности и доносилаца одлука укажемо на значај партиципативног приступа у креирању политике управљања водама и, кроз размену мишљења и аргумената, поставимо основу за доношење одлука које ће омогућити одрживи развој региона југозападне Србије и очување животне средине.

На скупу су, као излагачи, говорили: др Милутин Стефановић, Удружење бујичара Србије; др Петар Докмановић, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду; проф. др Биљана Мијовић, Завод за јавно здравље Ужице, док је модератор био гдин Мирко Поповић из Београдске отворене школе.
Закључци скупа ће, по финализацији, бити доступни и на овим страницама, док се пратећи материјали могу погледати овде.

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 571 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој Зелени форум на тему воде одржан у нашем региону