RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Унапређење енергетске ефикасности ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије

Институција која расписује конкурс: Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине

Рок за предају документације: 20. фебруар 2014.

Тема: -

Износ гранта: Нема података.

Круг апликаната: Локалне самоуправе.

Резиме: УСЛОВИ И КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА

Укупно расположива средства која се додељују по Јавном позиву износе 180.000.000 динара.
Приликом доделе средстава приоритет ће имати пројекти јединица локалних самоуправа из девастираних подручја у смислу Уредбе о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2013. годину („Службени гласник РС“ број 62/13).

Пројекти модернизације система јавног осветљења финансирају се највише до 30% од укупно расположивих средстава.

Максимални износ средстава по пројекту унапређења енергетске ефикасности који се исплаћује из средстава Буџетског фонда износи:
1) до 100%, а највише до 18.000.000,00 динара за пројекте у јединицама локалне самоуправе које се налазе у девастираним подручјима;
2) до 70%, а највише до 15.000.000, 00 динара за пројекте у осталим јединицама локалне самоуправе.

Максимални износ средстава који се исплаћује из средстава Буџетског фонда по пројекту унапређења јавног осветљења износи до 20% од вредности пројекта, односно до 2.000.000,00 динара.

Јединица локалне самоуправе може конкурисати само са једним пројектом који се може односити само на једну од предложених категорија из тачке 4 Правилника.Ако јединица локалне самоуправе достави више пројеката, достављени пројекти неће бити разматрани.
Услови за поједине категорије пројеката дефинисани су чланом 4. Правилника.

Подносилац пријаве за доделу средстава ради финансирања пројекта који обухвата мере унапређења термотехничких система у објектима мора да испуњава услова из члана 6. став 6. Правилника.

Услови у погледу минималне уштеде енергије према категорији пројекта су:
1) унапређење термичког омотача – минимално 20% у односу на годишњу потрошњу енергије за грејање;
2) замена система или дела система грејања ефикаснијим системом – минимално 10% у односу на годишњу потрошњу енергије за грејање;
3) унапређење, односно модернизација система унутрашњег осветљења – минимално 10% у односу на годишњу потрошњу електричне енергије;
4) унапређење термичког омотача и енергетских система путем комбиновања мера - минимално 30% у односу на годишњу потрошњу енергије за грејање;
5) модернизација система јавног осветљења у градовима и општинама- минимално 20% у односу на годишњу потрошњу електричне енергије;
6) инсталације соларних колектора за грејање потрошне топле воде – минимално 20% у односу на годишњу потрошњу енергије за грејање потрошне топле воде.
Минимални услови енергетске ефикасности не односе се на пројекте инсталирања котлова на биомасу.
Услов за финансирање пројеката је да је прост период повраћаја инвестиције краћи или једнак периоду од 15 година.

Критеријуми за избор пројекта јесу:
1) очекивана уштеда енергије на годишњем нивоу по укупној вредности инвестиције кWх/РСД за пројекте енергетске ефикасности;
2) удео сопственог учешћа јединице локалне самоуправе у укупној инвестицији;
3) прост период повраћаја инвестиције;
4) врста објеката од јавног значаја;
5) пројекти модернизације јавног осветљења;
6) опрема произведена у Републици Србији, односно извођачи радова регистровани у Републици Србији;
7) развијеност јединице локалне самоуправе.
Критеријум под тачком 2) овог члана не односи се на оцењивање пројеката у девастираним подручјима који се одвојено и независно оцењују у односу на оцењивање пројеката у осталим јединицама локалне самоуправе.
Пројекти енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја одвојено и независно се оцењују од пројеката за јавно осветљење.
За пројекте који се односе на инсталирање котлова на биомасу као критеријум очекиване уштеде у енергији узима се очекивана уштеда примарне енергије фосилних горива по укупној вредности инвестиције.

Детаљни критеријуми за избор и оцену пројеката су дати у прилогу 7.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РОБНИХ МАРКИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА „PLMA CHICAGO“ У ЧИКАГУ, САД

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије по први пут организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на међународном сајму робних марки „PLMA CHICAGO“ који се одржава у Чикагу, САД, у периоду од 15. до 17. новембра 2020. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 256 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси Унапређење енергетске ефикасности ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије