RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Регионално управљање отпадом у Златиборској области

На сајму Бизнис база и Локалних самоуправа, 29. новембра, РРА Златибор је реализовала презентацију под називом „Регионално управљање отпадом у Златиборској области“ са намером да презентује стање у овој области на својој територији. Представници регионалних система Дубоко и Бањица, као и експерт из области комуналног отпада покренули су поједина питања и подстакли врло занимљиву дискусију када је ова проблематика у питању.

Марко Милојевић је, са позиције директора техничког сектора, презентовао историјат и резултате рада ЈКП Дубоко, уз осврт на проблематику која је пратила и са којом се још увек сусреће овај регионални систем, који је оперативно стартовао са радом 2011. године. Весна Цупарић, директор новоформираног предузећа РСД Бањица из Нове Вароши, присутне је упознала са околностима под којима је дошло до оснивања овог регионалног предузећа и плановима када је реч о његовом функционисању на територији општина Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеница.

У другом делу презентације представљени су донаторски пројекти који својом реализацијом потпомажу и доприносе одрживости ова два регионална система за управљање отпадом у нашем Региону. Гђа Цупарић је представила пројекат „Clean“ који општине Нова Варош и Пријепоље реализују са општинама Никшић, Беране и Пљевља у програму прекограничне сарадње Србија-Црна Гора, а који је усмерен на креирање услова за прикупљање, сепарацију и рециклажу отпада, као и на подизање нивоа свести грађана о правилном поступању са отпадом. Милош Радојевић је представио активности и резултате пројекта „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ који РРА Златибор партнерски спроводи са ЈКП Дубоко и Удружењем наставника Опстанак из Ужица и ЈКП Комуналац и Центром за екологију и енергију из Тузле кроз програм прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина.

Излагања Велимира Митровића су, очекивано, изазвала највећу пажњу и интересовање јер су била плод вишегодишњег искуства у управљању отпадом у Србији и потпуно лишена било какве потребе за глорификацијом постојеће ситуације. Штавише, управо конструктивна критика усмерена према постојећим системима и начину њиховог устројавања, као и државној стратегији у овој области, била је доминантна карактеристика његових излагања тога дана на Београдском сајму. Стекао се утисак да је већина присутних делила ова мишљења и да су она плод рационалног и објективног сагледавања стварности.

На крају се стекао утисак да је тема, коју је РРА кандидовала и иницирала овом приликом, више него актуелна и да је јавност изузетно заинтересована за њу. То је још једном потврдило наше опредељење да иницирамо овакве и сличне скупове и да помажемо у тражењу и развијању адекватних решења усмерених ка одрживом управљању отпадом. Јер само одрживим приступом тој проблематици можемо наставити са развојем територије која се стратешки определила за туризам и пољопривреду, као правце развоја. Отуда ћемо и у будуће наставити у истом правцу, са намером тражења нових и унапређењем постојећих решења, која ће нас још чвршће позиционирати као „зелени регион“, очуваних природних својстава и ресурса, на задовољство садашњих и будућих покољења.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РОБНИХ МАРКИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА „PLMA CHICAGO“ У ЧИКАГУ, САД

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије по први пут организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на међународном сајму робних марки „PLMA CHICAGO“ који се одржава у Чикагу, САД, у периоду од 15. до 17. новембра 2020. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 231 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој Регионално управљање отпадом у Златиборској области