RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Примарна селекција отпада у општини Косјерић

Економска одрживост регионалног система управљања отпадом Дубоко условљена је потпуним увођењем примарне селекције комуналног отпада на територији свих локалних самоуправа које овај систем покрива. С обзиром да су до сада једино градови Ужице и Чачак кренули са примарном селекцијом у својим срединама, наметнула се потреба за увођењем овог система и у осталих 7 општина региона Дубоко.

РРА Златибор је иницирала разговоре између представника општине Косјерић и ЈКП Дубоко, како би се у што скорије време започео овај сложени процес и у општини на Скрапежу. Сматрали смо да је најадекватније кренути са преносом искустава града Ужица, општини Косјерић, те смо организовали састанак представника три јавна комунална предузећа која су одговорна за ову област: ЈКП Биоктош из Ужица, КЈП Елан из Косјерића и ЈКП Дубоко. На састанку који је одржан 20. септембра у просторијама депоније Дубоко, формално је започет процес увођења општине Косјерић у овај комплексан и вишефазни процес. Руководства три предузећа су разменила сопствена искуства у досадашњем раду, изложила проблематику са којом се свакодневно сусрећу и потврдила спремност да истрају у овом послу.

Свакако најважнији закључак састанка јесте неопходност израде детаљног Акционог плана за увођење примарне селекције у Косјерићу, који ће садржати све детаље тог процеса, укључујући и недостајућа средства, како материјална тако и техничка. Са тим документом, потом треба упознати општинско руководство како би се обезбедила политичка и финансијска подршка овом процесу. ЈКП Биоктош ће у сваком погледу бити подршка колегама из Косјерића, с обзиром на чињеницу да непуних годину дана већ спроводе примарну селекцију у граду Ужицу. Изјаву директора КЈП Елан, коју су забележили новинари РАМ мреже, можете погледати овде.

РРА Златибор ће наставити да координира ову активност, како у општини Косјерић, тако и у другим општинама оснивачима, које припадају региону Дубоко, а све у циљу пуног доприноса одрживости регионалне депоније. Ова одрживост је базирана, са једне стране на економској користи оствареној кроз продају рециклабилних компоненти на тржишту секундарних сировина, а са друге стране на продужетку века трајања депоније услед смањења количина депонованог материјала.

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 536 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Примарна селекција отпада у општини Косјерић