RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Примарна селекција отпада у општини Косјерић

Економска одрживост регионалног система управљања отпадом Дубоко условљена је потпуним увођењем примарне селекције комуналног отпада на територији свих локалних самоуправа које овај систем покрива. С обзиром да су до сада једино градови Ужице и Чачак кренули са примарном селекцијом у својим срединама, наметнула се потреба за увођењем овог система и у осталих 7 општина региона Дубоко.

РРА Златибор је иницирала разговоре између представника општине Косјерић и ЈКП Дубоко, како би се у што скорије време започео овај сложени процес и у општини на Скрапежу. Сматрали смо да је најадекватније кренути са преносом искустава града Ужица, општини Косјерић, те смо организовали састанак представника три јавна комунална предузећа која су одговорна за ову област: ЈКП Биоктош из Ужица, КЈП Елан из Косјерића и ЈКП Дубоко. На састанку који је одржан 20. септембра у просторијама депоније Дубоко, формално је започет процес увођења општине Косјерић у овај комплексан и вишефазни процес. Руководства три предузећа су разменила сопствена искуства у досадашњем раду, изложила проблематику са којом се свакодневно сусрећу и потврдила спремност да истрају у овом послу.

Свакако најважнији закључак састанка јесте неопходност израде детаљног Акционог плана за увођење примарне селекције у Косјерићу, који ће садржати све детаље тог процеса, укључујући и недостајућа средства, како материјална тако и техничка. Са тим документом, потом треба упознати општинско руководство како би се обезбедила политичка и финансијска подршка овом процесу. ЈКП Биоктош ће у сваком погледу бити подршка колегама из Косјерића, с обзиром на чињеницу да непуних годину дана већ спроводе примарну селекцију у граду Ужицу. Изјаву директора КЈП Елан, коју су забележили новинари РАМ мреже, можете погледати овде.

РРА Златибор ће наставити да координира ову активност, како у општини Косјерић, тако и у другим општинама оснивачима, које припадају региону Дубоко, а све у циљу пуног доприноса одрживости регионалне депоније. Ова одрживост је базирана, са једне стране на економској користи оствареној кроз продају рециклабилних компоненти на тржишту секундарних сировина, а са друге стране на продужетку века трајања депоније услед смањења количина депонованог материјала.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд
ERSTE BANK А.Д. Нови Сад
EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
HALKBANK, Београд

RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд
UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

 

Избор из вести

Јавни позив за исказивање интереса за учешће у програму сертификације/стандардизације објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard)

Предмет јавног позива

Предмет јавног позива је прикупљање пријава за исказивање интереса за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте на подручју Србије.
Позивају се сви заинтересовани регистровани правни субјекти да доставе своје изјаве о интересу за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard).

 

Тренутна посета

Имамо 265 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Примарна селекција отпада у општини Косјерић