RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Примарна селекција отпада у школама у Ужицу и Тузли

Пројекат „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ са којим су ЈКП Дубоко из Ужица и ЈКП Комуналац из Тузле, уз подршку РРА Златибор, конкурисали код ЕУ донатора, одобрен је за финансирање и почеће са реализацијом 01. фебруара 2013. године. Пројекат је припреман и предат, прошле године, у оквиру II Позивa за подношење предлога пројеката Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина, док је Уговор потписан крајем новембра.

Укупна вредност пројекта је нешто преко 300.000 евра, који ће бити усмерени на успостављање инфраструктурних, техничких и кадровских капацитета за примарну селекцију отпада на територији два града. За адекватно испуњење овог циља, одабрани су ученици, као главна циљна група и њихове школе у којима ће се систем примарне селекције успоставити. Намера аутора пројекта била је да се постављањем канти за разврставање четири врсте школског отпада (PET, алуминијумске конзерве, папир и био-отпад) обезбеди могућност и пружи прилика ђацима да буду одговорни и да знања о рециклажи и екологији, која већ стичу кроз наставне предмете, адекватно практично примене. Разврстане сировине прикупљене на овај начин би се скупљале у великим контејнерима који се планирају поставити испред школа. Њихову садржину ће празнити два комунална предузећа специјализованим камионима, који ће се за ове намене набавити кроз пројекат и одвозити на своје депоније, где ће се процес финализовати секундарном селекцијом, балирањем прикупљених сировина и њиховом продајом на тржишту.

Ово је технички део пројекта, који би се могао дефинисати као материјални ток и то од тренутка када употребни предмет постаје отпад, па све до тренутка када тај отпад прераста у секундарну сировину која има своју тржишну вредност. Поред техничког, пројекат има и информативно-едукативни део који је усмерен на подизање нивоа свести свих учесника процеса управљања отпадом на територији два града и то у различитој мери. Свакако да је највећа пажња усмерена на школску децу, али нису остали запостављени ни сви запослени у школама које учествују у пројекту (школски менаџмент, наставни кадар, помоћни радници), као ни запослени у комуналним предузећима који ће бити део техничког процеса (утовар, транспорт, секундарна селекција). На крају, радећи са децом, оствариће се значајан утицај и на њихове породице, пријатеље и окружење који неће бити директне, већ индиректне циљне групе пројекта.

Када смо код ђака, који су директна циљна група пројектних активности, треба истаћи да су пројектом предвиђени њихово информисање, едукација и образовање у складу са вредностима које промовише примарна селекција отпада и заштита животне средине, генерално. Информативни део је садржан у групним инфо-презентацијама, које ће бити реализоване за све ђаке и изради штампаног материјала који ће свима бити доступан и на располагању. Едукативни део се огледа кроз рад еколошких секција које су факултативног карактера и треба да интересовање ђака за питања животне средине адекватно даље разрађују и обогаћују. Управо кроз рад оваквих наставних активности реализоваће се квиз знања из ове области за све полазнике еколошких секција. Најбољи ученици ће имати прилику да учествују у раду два еко-кампа која ће представљати круну целокупног едукативно-образовног процеса у пројекту. Еко-камп на Тари је конципиран за децу основних школа, док је камп планиран на планини Коњух, конципиран за децу средњошколског узраста. Ове активности ће, поред подизања нивоа свести и знања ученика о конкретној теми, допринети и успостављању прекограничне сарадње међу ћацима, школама, комуналним предузећима и локалним самоуправама, што је свакако један од основних задатака пројеката прекограничне сарадње.

Пројекат траје 15 месеци и партнерски га спроводе партнери из Србије (ЈКП Дубоко, РРА Златибор и Удружење наставника Опстанак из Ужица) и Босне и Хецеговине (ЈКП Комуналац и Центар за екологију и енергију из Тузле).

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА у оквиру Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2020. години

Република Србија

МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ

расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

у оквиру

Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2020. години


Циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.
 

Избор из вести

Виртуелна конференција и Б2Б састанци - Applied Artificial Intelligence Conference 2020

Развојна агенција Србије, као део активности Европске мреже предузетништва, коорганизатор је конференције Applied Artificial Intelligence Conference 2020 и пословних састанака који ће бити одржани online 11. маја.

 

Тренутна посета

Имамо 532 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Примарна селекција отпада у школама у Ужицу и Тузли