RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одбор за заштиту животне средине одржао седницу у Бајиној Башти

IV Редовна седница Одбора за заштиту животне средине Златиборске области одржана је у општини Бајина Башта, 26. октобра 2012. у просторијама НП Тара. На дневном реду је било више тачака, које овом приликом апострофирамо. На почетку седнице су представљени нови чланови Одбора испред општина Ариље, Бајина Башта и Чајетина, који су заменили раније именоване чланове: Милан Стевановић, помоћник председника општине Ариље за међународну сарадњу; Наташа Миливојевић, Удружење грађана „Рзав-Бог чува Рзав“ Ариље;

Драгана Ивановић, еколошки инспектор у ОУ Бајина Башта; Александар Ракић, Удружење грађана „Ендемика“ Бајина Баштa; Душан Гаврић, послови заштите животне средине у ОУ Чајетина.

У складу са праксом коју смо успоставили на претходним заседањима, општина домаћин се представила чланству и гостима Одбора, пружајући основни ниво информација о природним, географским и институционалним капацитетима којима располаже у сегменту заштите и унапређења животне средине. У склопу овог дела седнице, присутнима се представио и Национални парк „Тара“ са свим специфичностима и аутентичношћу природних одлика и лепота којима располаже, уз осврт на неке од проблема везаних за очување биодиверзитет овог заштићеног подручја. Свакако најзначајнији међу њима јесу плутајућа депонија на језеру Перућац, последњи шумски пожар и дивља градња у заштићеним подручјима.

Резултати медијске кампање, коју спроводи Депонија Дубоко, а која је усмерена ка подизању нивоа свести грађанства о значају и неопходности спровођења примарне селекције комуналног отпада, представљени су од стране запослених у овом предузећу. Посебно интересантно било је представљање резултата анкета које су спроведене на територији Златиборске области. Одговори које су грађани дали кроз анкете, указују на задовољавајући ниво знања и свести о овој проблематици, са посебним освртом на неопходност постојања адекватне инфраструктуре која би омогућила боље ефекте саме селекције. Медијска кампања се постепено сели из Ужица у околне општине региона Дубоко, те с тим у вези треба очекивати и веће резултате када је ова проблематика у питању.

Компанија „Белит“ Београд је представила своје програмско решење намењено Управљању градским инфраструктурним ресурсима. Мимо широког спектра иновативних ИКТ производа који могу олакшати пословање, како локалним самоуправама и њиховим службама, тако и приватном и цивилном сектору, ова компанија је понудила и друге моделе сарадње, превасходно везане за пројектно управљање.

Члановима Одбора је најављено планирано одржавање два догађаја у месецу новембру из области заштите животне средине на територији Златиборске области. Први је Међуопштинска радна група за управљање чврстим отпадом (са посебним освртом на примарну селекцију отпада), док је други Трибина о употреби био-масе у енергетске сврхе (са посебним освртом на дрвну масу).

Постигнут је прелиминарни договор да домаћин наредне седнице Одбора буде општина Ариље.

Материјали коришћени на обуци могу се преузети овде.

Избор из конкурса

Програм интернационализације МСП у 2019. години

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирања Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.
 

Избор из вести

Пројекат Јавна својина за развој јавног сектора, промотивни видео

У циљу промоције пројектних резултата и значаја одговорног и ефикасног управљања јавном имовином града Ужица и општине Бајина Башта у оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", израђен је први промотивни спот.

Пројекат "Јавна својина за развој јавног сектора", који финансира Европска унија у оквиру грант шеме Програма Exchange 5. Програм Exchange 5 реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, из средстава ИПА 2014, док је тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Спот можете погледати овде.

 

Тренутна посета

Имамо 268 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Одбор за заштиту животне средине одржао седницу у Бајиној Башти