RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одбор за заштиту животне средине одржао седницу у Бајиној Башти

IV Редовна седница Одбора за заштиту животне средине Златиборске области одржана је у општини Бајина Башта, 26. октобра 2012. у просторијама НП Тара. На дневном реду је било више тачака, које овом приликом апострофирамо. На почетку седнице су представљени нови чланови Одбора испред општина Ариље, Бајина Башта и Чајетина, који су заменили раније именоване чланове: Милан Стевановић, помоћник председника општине Ариље за међународну сарадњу; Наташа Миливојевић, Удружење грађана „Рзав-Бог чува Рзав“ Ариље;

Драгана Ивановић, еколошки инспектор у ОУ Бајина Башта; Александар Ракић, Удружење грађана „Ендемика“ Бајина Баштa; Душан Гаврић, послови заштите животне средине у ОУ Чајетина.

У складу са праксом коју смо успоставили на претходним заседањима, општина домаћин се представила чланству и гостима Одбора, пружајући основни ниво информација о природним, географским и институционалним капацитетима којима располаже у сегменту заштите и унапређења животне средине. У склопу овог дела седнице, присутнима се представио и Национални парк „Тара“ са свим специфичностима и аутентичношћу природних одлика и лепота којима располаже, уз осврт на неке од проблема везаних за очување биодиверзитет овог заштићеног подручја. Свакако најзначајнији међу њима јесу плутајућа депонија на језеру Перућац, последњи шумски пожар и дивља градња у заштићеним подручјима.

Резултати медијске кампање, коју спроводи Депонија Дубоко, а која је усмерена ка подизању нивоа свести грађанства о значају и неопходности спровођења примарне селекције комуналног отпада, представљени су од стране запослених у овом предузећу. Посебно интересантно било је представљање резултата анкета које су спроведене на територији Златиборске области. Одговори које су грађани дали кроз анкете, указују на задовољавајући ниво знања и свести о овој проблематици, са посебним освртом на неопходност постојања адекватне инфраструктуре која би омогућила боље ефекте саме селекције. Медијска кампања се постепено сели из Ужица у околне општине региона Дубоко, те с тим у вези треба очекивати и веће резултате када је ова проблематика у питању.

Компанија „Белит“ Београд је представила своје програмско решење намењено Управљању градским инфраструктурним ресурсима. Мимо широког спектра иновативних ИКТ производа који могу олакшати пословање, како локалним самоуправама и њиховим службама, тако и приватном и цивилном сектору, ова компанија је понудила и друге моделе сарадње, превасходно везане за пројектно управљање.

Члановима Одбора је најављено планирано одржавање два догађаја у месецу новембру из области заштите животне средине на територији Златиборске области. Први је Међуопштинска радна група за управљање чврстим отпадом (са посебним освртом на примарну селекцију отпада), док је други Трибина о употреби био-масе у енергетске сврхе (са посебним освртом на дрвну масу).

Постигнут је прелиминарни договор да домаћин наредне седнице Одбора буде општина Ариље.

Материјали коришћени на обуци могу се преузети овде.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ НЕЗАПОСЛЕНИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У 2019. ГОДИНИ

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање (у даљем тексту: Национална служба) и имају завршену обуку за развој предузетништва.

Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 200.000,00 динара, односно 220.000,00 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 240.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

 

Избор из вести

Јавни позив за исказивање интереса за учешће у програму сертификације/стандардизације објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard)

Предмет јавног позива

Предмет јавног позива је прикупљање пријава за исказивање интереса за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте на подручју Србије.
Позивају се сви заинтересовани регистровани правни субјекти да доставе своје изјаве о интересу за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard).

 

Тренутна посета

Имамо 234 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Одбор за заштиту животне средине одржао седницу у Бајиној Башти