RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одбор за заштиту животне средине заседао у Новој Вароши

Општина Нова Варош била је домаћин III редовне седнице Одбора за заштиту животне средине Златиборске области, одржане 27. јула 2012. у сали Општине. Чланови Одбора су разматрали више тачака дневног реда. На почетку седнице, прилику да се представи учесницима, имала је општина домаћин путем краће презентације, која је имала за циљ да представи природне и институционалне капацитете којима општина располаже у сегменту заштите животне средине, као и локалне прописе и стратешко-планске документе који јој обезбеђују шири оквир за деловање у овој стратешки важној сфери.

 

У склопу презентације домаћина, представио се и Специјални резерват природе „Увац“ са свим специфичностима које ово заштићено природно добро поседује.

Од представника EU PROGRES програма могао се чути својеврстан пресек стања када је реч о пројекту „Регионална санитарна депонија Бањица“ који је започео пре више година, а тренутно је поново узет у реализацију. Иначе, ова депонија је намењена за одлагање отпада из општина Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеница. Саму локацију депоније, учесници скупа су посетили на крају радног дана, на тај начин комплетирајући слику у вези са овом регионалном инфраструктуром у области управљања отпадом.

Тачке дневног реда које су се тицале подношења извештаја о наступу Одбора у акцији „Велико спремање Србије“ и размене информација о расписаном конкурсу GIZ-а „IMPACT-Управљање отпадом и отпадним водама у малим општинама у Србији“ су завршене усвајањем информација и без већих дискусија.

На Седници је једногласно усвојена и одлука да се Одбор званично обрати председницима општина Златиборске области са захтевом за именовање нових чланова овог регионалног тела, који би заменили старе неактивне чланове. Разлози за овакву одлуку леже у чињеници да је присутан тренд слабије долазности на седнице Одбора, што у значајној мери отежава рад, како због његове конструктивности, тако и због постојања кворума, као елементарног услова за легитимно доношење одука и закључака.

Одбор се дотакао и других важних тема, које ће бити предмет детаљнијих договора на неком од следећих заседања, а међу њима издвајамо:

-       Неопходност дефинисања модела финансирања регионалних иницијатива из средстава локалних буџетских фондова за заштиту животне средине

-       Потенцијални наступ Одбора на предстојећем Сајму заштите животне средине – Eco Fair 2012.

-       Узајамно гостовање чланова три одбора (за животну средину, економију и друштвени развој) на седницама, зарад постизања синергетских ефеката њиховог рада

-       Прелиминарно је договорено да домаћин следећег заседања Одбора буде општина Бајина Башта

Избор из конкурса

Програм интернационализације МСП у 2019. години

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирања Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.
 

Избор из вести

Пројекат Јавна својина за развој јавног сектора, промотивни видео

У циљу промоције пројектних резултата и значаја одговорног и ефикасног управљања јавном имовином града Ужица и општине Бајина Башта у оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", израђен је први промотивни спот.

Пројекат "Јавна својина за развој јавног сектора", који финансира Европска унија у оквиру грант шеме Програма Exchange 5. Програм Exchange 5 реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, из средстава ИПА 2014, док је тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Спот можете погледати овде.

 

Тренутна посета

Имамо 206 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Одбор за заштиту животне средине заседао у Новој Вароши