RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одбор за заштиту животне средине заседао у Новој Вароши

Општина Нова Варош била је домаћин III редовне седнице Одбора за заштиту животне средине Златиборске области, одржане 27. јула 2012. у сали Општине. Чланови Одбора су разматрали више тачака дневног реда. На почетку седнице, прилику да се представи учесницима, имала је општина домаћин путем краће презентације, која је имала за циљ да представи природне и институционалне капацитете којима општина располаже у сегменту заштите животне средине, као и локалне прописе и стратешко-планске документе који јој обезбеђују шири оквир за деловање у овој стратешки важној сфери.

 

У склопу презентације домаћина, представио се и Специјални резерват природе „Увац“ са свим специфичностима које ово заштићено природно добро поседује.

Од представника EU PROGRES програма могао се чути својеврстан пресек стања када је реч о пројекту „Регионална санитарна депонија Бањица“ који је започео пре више година, а тренутно је поново узет у реализацију. Иначе, ова депонија је намењена за одлагање отпада из општина Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеница. Саму локацију депоније, учесници скупа су посетили на крају радног дана, на тај начин комплетирајући слику у вези са овом регионалном инфраструктуром у области управљања отпадом.

Тачке дневног реда које су се тицале подношења извештаја о наступу Одбора у акцији „Велико спремање Србије“ и размене информација о расписаном конкурсу GIZ-а „IMPACT-Управљање отпадом и отпадним водама у малим општинама у Србији“ су завршене усвајањем информација и без већих дискусија.

На Седници је једногласно усвојена и одлука да се Одбор званично обрати председницима општина Златиборске области са захтевом за именовање нових чланова овог регионалног тела, који би заменили старе неактивне чланове. Разлози за овакву одлуку леже у чињеници да је присутан тренд слабије долазности на седнице Одбора, што у значајној мери отежава рад, како због његове конструктивности, тако и због постојања кворума, као елементарног услова за легитимно доношење одука и закључака.

Одбор се дотакао и других важних тема, које ће бити предмет детаљнијих договора на неком од следећих заседања, а међу њима издвајамо:

-       Неопходност дефинисања модела финансирања регионалних иницијатива из средстава локалних буџетских фондова за заштиту животне средине

-       Потенцијални наступ Одбора на предстојећем Сајму заштите животне средине – Eco Fair 2012.

-       Узајамно гостовање чланова три одбора (за животну средину, економију и друштвени развој) на седницама, зарад постизања синергетских ефеката њиховог рада

-       Прелиминарно је договорено да домаћин следећег заседања Одбора буде општина Бајина Башта

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у Програму за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програмa за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење економског и регионалног развоја кроз јачање међуинституционалне сарадње и капацитета АРРА и ЈЛС. Подршка се реализује као суфинансирање дела оправданих трошкова пројеката, а који су усмерени на:

1.  промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ, познавање расположивих фондова и  приоритетних пројеката за финансирање;
2.  умрежавање партнера на билатералном, мултилатералном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње;
3.  унапређење капацитета субјеката регионалног развоја у областима: управљање развојним пројектима, привлачење директних инвестиција и промоција извоза; приступ и повлачење средстава из различитих извора финансирања (ЕУ и други фондови);
4.  подршку за подстицање равномернијег регионалног развоја кроз реализацију међуинституционалних активности и креирање механизама подршке ММСП и предузетницима (кроз прикупљање података о потребама привреде, обраду и анализу података), односно стимулисање пословног удруживања у кластере и индустријске кластере у приоритетним секторима: индустрија машина и опреме, прехрамбена индустрија, дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.
 

Избор из вести

Започеле пилот акције у оквиру SHIPmEnTT пројекта

У оквиру имплементације SHIPmEnT projekta, Регионална развојна агенција Златибор организовала је у петак, 28. јуна 2019. године у Регионалној привредној комори Ужица, 1. радиноцу на тему значаја и примене права интелектулне својине у пословању. Радионица је део пилот акција и намењена је фирмама које послују у Златиборском округу, али и другим организацијама и институцијама које се баве подршком и пружањем различитих услуга за МСП сектор.
 

Тренутна посета

Имамо 244 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Одбор за заштиту животне средине заседао у Новој Вароши