RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Oдржана II Редовна седница Одбора за заштиту животне средине Златиборске области

24. априла 2012. одржана је II Редовна седница Одбора за заштиту животне средине Златиборске области, у простору Регионалне развојне агеније Златибор у Ужицу. На овој седници чланови Одбора су конституисали Радну групу за воде Златиборске области и изабрали њено руководство: др. Оливеру Јањић из Завода за јавно здравље Ужице - председник и Дарка Ћировића из Специјалног резервата природе „Увац“ Нова Варош - заменик председника. Радна група за воде ће у наредном периоду дефинисати динамику и начин рада за текућу годину.

Такође, одржавање седнице Одбора је била прилика да се присутни упознају са јединственим производом на српском тржишту када је реч о примени обновљивих извора енергије. Наиме, реч је о јавном соларном пуњачу мобилних телефона, произведеном у оквиру креативног тима "Strawberry energy" компаније из Београда, који је тренутно постављен на неколико места у Србији, са циљем да се његова примена омасови на територији целе земље. Територија Златиборске области је вишеструко интересантна у том погледу, обзиром на велики број сунчаних дана током године, као и значајан туристички потенцијал који се може додатно обогатити употребом оваквог уређаја.

Након одржане седнице, чланови Одбора су организовано посетили Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ и на лицу места се упознали са свим фазама третмана комуналног отпада од тренутка када дође на локацију депоније. Посета првом регионалном систему за управљање комуналним отпадом у Западној Србији је послужила и за размену искустава у успостављању регионалних депонија, која могу бити посебно значајна за општине под-региона Полимља, које управо граде депонију Бањица.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у Програму за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програмa за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење економског и регионалног развоја кроз јачање међуинституционалне сарадње и капацитета АРРА и ЈЛС. Подршка се реализује као суфинансирање дела оправданих трошкова пројеката, а који су усмерени на:

1.  промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ, познавање расположивих фондова и  приоритетних пројеката за финансирање;
2.  умрежавање партнера на билатералном, мултилатералном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње;
3.  унапређење капацитета субјеката регионалног развоја у областима: управљање развојним пројектима, привлачење директних инвестиција и промоција извоза; приступ и повлачење средстава из различитих извора финансирања (ЕУ и други фондови);
4.  подршку за подстицање равномернијег регионалног развоја кроз реализацију међуинституционалних активности и креирање механизама подршке ММСП и предузетницима (кроз прикупљање података о потребама привреде, обраду и анализу података), односно стимулисање пословног удруживања у кластере и индустријске кластере у приоритетним секторима: индустрија машина и опреме, прехрамбена индустрија, дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.
 

Избор из вести

Унапређење система управљања јавном имовином у Ужицу и Бајиној Башти

Унапређење система управљања јавном имовином у Ужицу и Бајиној Башти кроз програм Еxchange 5

Пројекат “Јавна својина за развој јавног сектора“ допринеће јачању капацитета јединица локалних самоуправа Ужица и Бајине Баште у управљању имовином и и пружању услуга јавне управе грађанима и привреди. Реализација пројектних активности има за циљ унапређење система управљања јавном имовином у складу са потребама грађана и приватног сектора који већ обавља или планира започињање пословне делатности у овим локалним самоуправама.

 

Тренутна посета

Имамо 229 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Oдржана II Редовна седница Одбора за заштиту животне средине Златиборске области