RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Мрежа нулте емисије током 2011.

На III седници Управног одбора Удружења „Мрежа нулте емисије“, одржаној у просторијама Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, 16. децембра 2011. изнета је ретроспектива активности које су обележиле годину на измаку, када је ово Удружењe у питању.Пре свега треба истаћи значајан рад у сегменту едукације и размене искустава и знања у области нулте емисије као концепта и жељеног модела рада и привређивања.

С тим у вези, вредан помена је број од 70 особа које су посетиле СР Немачку у организацији и уз подршку Удружења и њених чланица, током 2011. Кроз  једнодневне презентације организоване у Крагујевцу, Чачку и Ужицу, које су држали немачки експерти из ове области, 150 особа је добило прилику да сазна више информација из ове области. Током сајамских манифестација, превасходно, тродневног наступа на сајму екологије Eco Fair 2011. као и на Бизнис Бази 2011. у Београду, више десетина заинтересованих учесника је присуствовало различитим панел дискусијама и отвореним дебатама на теме нулте емисије, циркуларне економије и управљања токовима материјала. Када се све поменуто узме у обзир, онда је јасно да је кроз процес едукације прошао значајан број представника јавног, приватног и цивилног сектора у републици Србији. Верујемо да се на овај начин идеја концепта нулте емисије шири на најпозитивнији могући начин, што се и потврђује присутним иницијативама за учлањење, као и све већим интересовањем за активности Мреже.

Ни пројектне активности нису изостале у 2011. Наиме, успешно је реализован пројекат „Концепт нулте емисије – едукација и промоција“ кофинансиран од стране Oрганизације за међународну сарадњу СР Немачке (GIZ) кроз пројекат „Јачање локалне самоуправе у Србији – SLS” са циљевима: позиционирање и промоција Мреже као важног и компетентног партнера у области заштите животне средине и одрживог развоја у Србији; изградња едукативних и промотивних капацитета њених чланица; јачање сарадње са СР Немачком, циљаним трансфером импулса, знања и искустава. Пројекат је укључивао организацију три једнодневне радионице за представнике медија, локалне одлучиоце и менаџере, затим студијско путовање за исту циљну групу у СР Немачку уз обилазак истакнутих примера добре праксе на тему нулте емисије, потом промотивне активности и сарадњу са јавношћу и потенцијалним партнерима, као и наступ Мреже на сајму Eco Fair 2011. Други пројекат реализован у овој години везан је за израду едукативне брошуре на тему Нулте емисије. Његово финансирање омогућило је Министарство животне средине и просторног планирања.

Планови Мреже за наредну годину су усмерени на подизање нивоа рада, превасходно у области пројектног менаџмента у циљу обезбеђивања сопствене одрживости, али и у области манифестационих активности. Под овим се превасходно подразумева организација годишње конференције на неку од тема које се тичу концепта нулте емисије, а онда и традиционални наступи на сајму екологије и Недељи циркуларне економије у Биркенфелду. Свакако најзначајнији циљ за наредни период представља ширење чланства, за чиме је одређено интересовање већ показао одређени број локалних самоуправа у Србији.

Наредна седница Скупштине Удружења „Мрежа нулте емисије“ планирана је за март месец 2012. године.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, на основу Уговора о заједничкој организацији наступа домаћих привредника на 23. Међународном сајму привреде у Мостару, Босна и Херцеговина закљученог дана 24.01.2020. године између Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије и Правила о учествовању на сајму од 26.08.2019. године, заједнички објављују

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ
НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ
у Мостару, Босна и Херцеговина

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем 23. Међународном сајму привреде који ће се одржати у Мостару, Босна и Херцеговина, у периоду од 31. марта до 4. априла 2020. године.
 

Избор из вести

Фонд за развој Републике Србије је донео одлуку о мировању обавеза (мораторијуму).

Обавештавају се сви корисници кредита који су у редовној отплати и којима ануитети доспевају у 2020. години, а који НЕ ЖЕЛЕ ДА КОРИСТЕ мировање доспелих обавеза, да изјаву о редовном обрачуну ануитета морају да доставе на мејл :  moratorijum@fondzarazvoj.rs, најкасније до 15.04.2020. године.

Корисницима кредита којима у периоду мировања ( до 30.09.2020. године) доспева последњи ануитет, а кредит је обезбеђен гаранцијом банке, доспеће последњег ануитета помера се на 31.12.2020. године, уколико корисници кредита обезбеде продужење рока важења гаранције до 31.01.2021. године. Нова гаранција или анекс постојеће гаранције са наведеним новим доспећем мора бити достављена Фонду најкасније 15 дана пре датума доспећа гаранције. У супротном, у случају неплаћања обавеза,  Фонд ће о доспећу, активирати постојећу гаранцију.

 

Тренутна посета

Имамо 568 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Мрежа нулте емисије током 2011.