RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Мрежа нулте емисије током 2011.

На III седници Управног одбора Удружења „Мрежа нулте емисије“, одржаној у просторијама Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, 16. децембра 2011. изнета је ретроспектива активности које су обележиле годину на измаку, када је ово Удружењe у питању.Пре свега треба истаћи значајан рад у сегменту едукације и размене искустава и знања у области нулте емисије као концепта и жељеног модела рада и привређивања.

С тим у вези, вредан помена је број од 70 особа које су посетиле СР Немачку у организацији и уз подршку Удружења и њених чланица, током 2011. Кроз  једнодневне презентације организоване у Крагујевцу, Чачку и Ужицу, које су држали немачки експерти из ове области, 150 особа је добило прилику да сазна више информација из ове области. Током сајамских манифестација, превасходно, тродневног наступа на сајму екологије Eco Fair 2011. као и на Бизнис Бази 2011. у Београду, више десетина заинтересованих учесника је присуствовало различитим панел дискусијама и отвореним дебатама на теме нулте емисије, циркуларне економије и управљања токовима материјала. Када се све поменуто узме у обзир, онда је јасно да је кроз процес едукације прошао значајан број представника јавног, приватног и цивилног сектора у републици Србији. Верујемо да се на овај начин идеја концепта нулте емисије шири на најпозитивнији могући начин, што се и потврђује присутним иницијативама за учлањење, као и све већим интересовањем за активности Мреже.

Ни пројектне активности нису изостале у 2011. Наиме, успешно је реализован пројекат „Концепт нулте емисије – едукација и промоција“ кофинансиран од стране Oрганизације за међународну сарадњу СР Немачке (GIZ) кроз пројекат „Јачање локалне самоуправе у Србији – SLS” са циљевима: позиционирање и промоција Мреже као важног и компетентног партнера у области заштите животне средине и одрживог развоја у Србији; изградња едукативних и промотивних капацитета њених чланица; јачање сарадње са СР Немачком, циљаним трансфером импулса, знања и искустава. Пројекат је укључивао организацију три једнодневне радионице за представнике медија, локалне одлучиоце и менаџере, затим студијско путовање за исту циљну групу у СР Немачку уз обилазак истакнутих примера добре праксе на тему нулте емисије, потом промотивне активности и сарадњу са јавношћу и потенцијалним партнерима, као и наступ Мреже на сајму Eco Fair 2011. Други пројекат реализован у овој години везан је за израду едукативне брошуре на тему Нулте емисије. Његово финансирање омогућило је Министарство животне средине и просторног планирања.

Планови Мреже за наредну годину су усмерени на подизање нивоа рада, превасходно у области пројектног менаџмента у циљу обезбеђивања сопствене одрживости, али и у области манифестационих активности. Под овим се превасходно подразумева организација годишње конференције на неку од тема које се тичу концепта нулте емисије, а онда и традиционални наступи на сајму екологије и Недељи циркуларне економије у Биркенфелду. Свакако најзначајнији циљ за наредни период представља ширење чланства, за чиме је одређено интересовање већ показао одређени број локалних самоуправа у Србији.

Наредна седница Скупштине Удружења „Мрежа нулте емисије“ планирана је за март месец 2012. године.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ НЕЗАПОСЛЕНИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У 2019. ГОДИНИ

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање (у даљем тексту: Национална служба) и имају завршену обуку за развој предузетништва.

Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 200.000,00 динара, односно 220.000,00 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 240.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

 

Избор из вести

Започеле пилот акције у оквиру SHIPmEnTT пројекта

У оквиру имплементације SHIPmEnT projekta, Регионална развојна агенција Златибор организовала је у петак, 28. јуна 2019. године у Регионалној привредној комори Ужица, 1. радиноцу на тему значаја и примене права интелектулне својине у пословању. Радионица је део пилот акција и намењена је фирмама које послују у Златиборском округу, али и другим организацијама и институцијама које се баве подршком и пружањем различитих услуга за МСП сектор.
 

Тренутна посета

Имамо 261 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Мрежа нулте емисије током 2011.